Mariánské náměstí má být do budoucna mnohem přívětivější pro „pražskou veřejnost“. Místo parkujících aut tu vznikne pěší zóna, která bude podle Institutu plánování a rozvoje (IPR) jakýmsi protikladem pro nedaleké turisty předimenzované Staroměstské náměstí. Součástí má být také umírněný kulturní program.

„Program na náměstí bude směřovat k charakteru „lokálního náměstí pro Pražany“, tedy opaku Staroměstského náměstí, které má celoevropský význam,“ vysvětlil tiskový mluvčí IPR Marek Vácha. Podle něj budou veškeré plánované akce na Mariánském náměstí zastřešeny programovým koordinátorem, který bude mít celou lokalitu na starosti do té doby, než se vybere koordinátor přímo z institucí, které na místě fungují.

„Je důležité, aby byl program vyvážený a aby náměstí sloužilo nejen jako místo pro konání akcí, ale také jako prostor pro odpočinek a posezení třeba pro místní zaměstnance nebo rezidenty,“ popsal dále Vácha, který potvrzuje slova magistrátu, že hlavním cílem proměny Mariánského náměstí není vlastní programová náplň, ale navrácení prostoru v centru metropole zpátky k jeho primární funkci, v rámci které si lidé budou moci na místě odpočinout, posedět nebo přečíst knihu.

Samotná kulturní náplň má být do budoucna podle magistrátu pod vedením radní Hany Třeštíkové (Praha Sobě). „Primární je však tento prostor a dojem z něho celkově zpříjemnit, nikoliv úplně naplnit intenzivním kulturním programem. Ten může být případně vytvořen třeba právě ve spolupráci s dalšími institucemi, které zde sídlí,“ uvedl náměstek Petr Hlaváček.

Malostranské náměstí „až po“

S avizovanou proměnou Mariánského náměstí se nabízí analogie s Malostranským náměstím na druhém břehu Vltavy. Tam v létě roku 2016 došlo ke zrušení parkoviště v dolní části. Vzniklý plácek se měl stát místem konání kulturních akcí, využití tohoto prostoru je ale v současnosti diskutabilní, jelikož se zde příliš událostí nekoná. Podle magistrátu je to z důvodu čekání na celkovou rekonstrukci.

„Koncepční řešení kulturní náplně na Malostranském náměstí bude řešeno až po rekonstrukci, která by měla příští rok začít. Nyní jsou vydána všechna povolení a řeší se jen poslední drobné úpravy. Dle našich informací kulturní vyžití v dolní části na Malostranském náměstí trochu komplikoval hluk z velmi blízké tramvajové trati, po rekonstrukci tělesa tramvaje by se měly také tyto parametry zlepšit,“ uvedl k záměru Petr Hlaváček.

Proměna prvně zmiňovaného Mariánského náměstí bude postupná, první změny se však mají objevit již během příštího měsíce. Od 21. září do 1. října tu bude stát bílý kontejner IPR, kam budou moci lidé přinášet své nápady a připomínky k tomuto místu.

Fotogalerie
9 fotografií