Čelakovského sady u Historické budovy Národního muzea se v novém hávu slavnostně otevřely loni v prosinci. Prostor, který lákal spíš pochybná individua, se proměnil k nepoznání. „Byl stísněný, nepřehledný, nebyl vnímán bezpečně. Dnes je situace úplně jiná,“ řekl tehdy pro Blesk.cz architekt IPR a vedoucí projektu revitalizace okolí Národního muzea Jakub Hendrych. Tisy se přesunuly k okraji, tým zahradníků přesadil i jiné stromy a další vysadil nově, na okraji trávníku přibyly trvalkové záhony. 

Jenže netrvalo dlouho a na místo se znovu vrátili zevláci a narkomani. První slabomyslní vandalové pak začali nový kousek zeleně v centru Prahy likvidovat. S létem se situace zhoršila  přibylo turistů, v teplých nocích se navíc alkoholová „zábava“ přesunula ven do parků. V Čelakovského sadech přišly pod rukama ničitelů 16. srpna na řadu trnovníky pražské. „Přijali jsme oznámení o poničení tří stromků v hodnotě bezmála 100 tisíc korun,“ uvedl policejní mluvčí Jan Rybanský. Následně to schytaly i letničkové záhony u Historické budovy Národního muzea.

Zničený záhon u Národního muzea
Autor: FB Čelakovského sady a okolí Národního muzea

Vrchol nastal v noci na čtvrtek 29. srpna 2019. Zatím neznámý vandal se pustil do toho nejvzácnějšího, co v Čelakovských sadech zahradníci vysadili  dubu taborského v hodnotě zhruba 70 tisíc korun, který 28. října u příležitosti století republiky slavnostně vysadili tvůrci projektu. „Záměrné dva zlomy v korunce a kmínku byly vedeny tak, aby škoda byla co největší a šance na jeho regeneraci minimální,“ popsal Blesk.cz rozčilený Ondřej Fous, autor krajinářského řešení parku. Vzácný strom s latinským názvem Quercus macrolepsis, jenž pochází z turecké expedice, věnoval Praze přední světový sběratel dubů Dušan Plaček. „Je nenahraditelný,“ dodal Fous.

Podle něj byl zabezpečený „jen“ proti močení psů, po sérii předchozích incidentů je jeho zdevastování další rána, která celý projekt znehodnocuje. Celkové škody jdou za poslední měsíce do statisíců. „Je to nepochopitelné, jak si někdo může léčit svou zlost na stromech. Vandalský útok, který zničil zahradnický dub v Čelakovského sadech, předá radnice Prahy 1 k prošetření policii. Stejně jsme postupovali i v případě poničených trnovníků pražských před 3 týdny,“ řekl Blesk.cz radní Prahy 1 pro životní prostředí Petr Kučera (Zelená pro jedničku). Policisté už se případem zabývají, podle Rybanského je stejně jako případ ze 16. srpna prošetřován kvůli podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Pachatele se zatím ani u jednoho z incidentů dopadnout nepodařilo. „Policisté zajišťují stopy a uvítají jakékoliv informace, které by k dopadení pachatelů mohly pomoci,“ dodal mluvčí.

Máme sázet stromy do železných klecí, abychom je uchránili před sebou samými? Mluví se o milionu stromů pro Prahu a nejsme schopni uchránit jediný. Nejhorší je lhostejnost,“ napsali tvůrci na facebookové stránce Čelakovského sady a okolí Národního muzea, kterou spravují. Pod příspěvkem s fotografií zdevastovaného stromu se hned po zveřejnění začaly objevovat komentáře, které nechutný vandalismus odsuzují  a navrhují řešení: parky oplotit nebo zaměstnat hlídače parku, jako je běžné například v Londýně či dalších evropských městech. Někdo musí chtít, investovat a zaplatit,“ komentovali návrhy zahradníci.

Fotogalerie
4 fotografie