Čmáranice na patníku Karlova mostu, u které policie dopadla dva opilé německé turisty, není zdaleka jediným poškozením unikátní památky, která je stará 662 let. Turisté například nehledají jen temný kout, na který nemíří žádná kamera. Klidně zanechají podpis přímo pod sochami mostu!

Chytit někoho při činu je těžké

„Víme o tom, takový podpis je během chvilky. Nejčastěji se objeví brzy ráno, nebo pozdě v noci. Chytit někoho »za ruku«, je strašně těžké. I s kamerami je to detektivní práce,“ říká Radim Kotrč, mluvčí Sdružení výtvarníků Karlova mostu.

 „Hlásíme to Technické správě komunikací (TSK), když je to něco velkého, snažíme se, aby malůvka zmizela co nejrychleji,“ dodal Kotrč. „Vždycky čekáme, až se nasbírá více malůvek a pak zadáme jednu zakázku na odstranění všech najednou. Uvažujeme o tom, že tyto další necháme odstranit rovněž pana Mjartana,“ řekla Blesku Barbra Lišková, mluvčí zadavatele zakázky Technické správy komunikací.

Turisté pozvolna devastují jednu z našich nejvýznamnějších památek.
Autor: Martin Sekanina

Prodraží se to?

Po neodborném zásahu, který předvedl neznámý »dobrodinec« na čmáranici, kterou odborně čistil restaurátor Jan Mjartan, je otázkou, jestli se práce ještě neprodraží. Za odstranění graffiti měl restaurátor dostat 40 tisíc. Smlouva je sice stále platná, změnily se však okolnosti. „V tuto chvíli se neví, kolik budou nové práce stát,“ vysvětlila Lišková. Zatím není jasné ani to, jestli se dočištění stihne do původně plánovaného 15. srpna.

Arabský nápis i bílé čmárnice

Odstraňování malůvek z Karlova mostu je už tak trochu folklorem. V únoru roku 2016 někdo posprejoval velkou část stěny mostu bílou barvou. V roce 2017 se pak na soše svatého Františka objevil zelenou fixou napsaný arabský nápis. Tehdy však hlídka vandala dohonila a vzala ho k soše. Když pak cizinec (38) vytáhl zelený fix, identifikovali totožnou barvu.

Fotogalerie
17 fotografií