Okolí Raudnitzova domu působí jako úplně jiná Praha. Nedaleko je jedna z mostních konstrukcích takzvaného Pražského Semmeringu, po němž jezdí motorový vlak. O kousek dál se ukrývá nově zrekonstruovaná Skalničková zahrada a vůbec nejlepší je park mezi Raudnitzovým domem a prázdným zdravotnickým zařízením. Rozsáhlý park obíhá stará zídka, za níž se skrývají staré a mohutné stromy javorů, dubů a další. 

Bude se bourat

V této oáze zeleni a klidu by se však mělo brzo pořádně stavět. Podle mluvčí Prahy 5 Markéty Drešlové bude v červenci letošního roku zahájená demolice objektu v Hlubočepské 31A: „Na místě bývalého zdravotnického zařízení, které bude letos zdemolováno, vznikne bydlení pro seniory,“ říká mluvčí. Dům pro seniory bude mít tři nadzemní podlaží a podle webových stránek Centra architektury a městského plánování (CAMP) nebudou převyšovat okolní zeleň a vedlejší Raudnitzův dům.

V prvním patře by podle návrhu měly být společenské prostory. „V mezipatře druhého a třetího podlaží je přístup na venkovní terasu, která je postavena na střeše tělocvičny se západní orientací. U jednotlivých bytů se vždy vchází do chodby, z které vedou dveře do koupelen a do samotné obytné místnosti,“ uvádí web „Praha zítra“ od CAMPu.

Pohodlí na zámku

Do rozsáhlého parku by se dle dosavadních vyjádření zástupců Prahy 5 nemělo výrazně zasahovat, pouze by měly být upravené přístupy a stezky v parku. Samotný Raudnitzův dům, kterému se říká také Zámek Hlubočepy, má své prapočátky v roce 1571, kdy zde byla založená tvrz. Současná klasicistní podoba pochází z poloviny 19. století a objekt památkově chráněný, i když není v nejlepším stavu.

Jeho fasáda je místy poničená a odhaluje cihly, v přízemí pak sídlí zdravotníci, kteří mají na dvoře zámku parkovací stání. Do roku 2021 by měla být památka podle Markéty Drešlové opravená a bude poté sloužit jako domov pro seniory: „Součástí domu budou nebytové prostory jako zázemí pro pečovatelskou službu, lékaře a doplňkové služby, například pedikúru či masáže,“ uvádí červnový časopis Pětka. Celkové náklady na rekonstrukci a výstavbu dvou domů jsou v tuto chvíli odhadované na 137 milionů korun. 

Fotogalerie
31 fotografií