„K masivnějšímu úniku plynu došlo kolem 16:30, narušené je podzemní středotlaké potrubí, dostalo se to do vchodu obytného domu,” řekl ČTK mluvčí hasičů Martin Kavka. Koncentrace byly podle něj v horní mezi výbušnosti, velitel zásahu proto nařídil preventivní evakuaci devíti vchodů, asi stovky lidí.

Plynaři se museli k porušenému místu prokopat, místo se musí zaškrtit, tím se úniku zamezí, řekl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek. Poškozený kus se musí nahradit novým a potom se může obnovovat dodávka. „Týká se to asi šedesáti odběratelů,” řekl Vrána. Předpokládá, že potrubí bude opraveno během noci.

Magistrát hlavního města Prahy vyslal na místo evakuační autobusy. Sběrné místo pro zhruba 100 evakuovaných zajišťují policisté pohotovostní motorizované jednotky, předpoklad evakuace je odhadem jedna hodina, uvedla policie na twitteru. „Jakmile to bude možné, budeme zjišťovat příčiny celé události, především to, jak dalece byly dodrženy pracovní postupy,” dodal Hulan.

Plyn se podařilo uzavřít, probíhají závěrečná měření a lidé se postupně budou vracet do svých domovů. V jednom vchodě musíme ale stále odvětrávat pomocí speciálního ventilátoru do výbušného prostředí,” uvedl před půl osmou mluvčí hasičů. Plynovody byly podle všeho narušeny při pracích, které s rozvody plynu nijak nesouvisely.