V posledním dubnovém dnu se po staletí odehrává filipojakubská noc a lidé dle tradic vyráží k ohňům. Na Žižkově, Střížkově, Proseku, zkrátka po celé Praze lidé pálili hadrové čarodějnice. Podle twitteru pražských hasičů bylo ohlášeno, že se v úterý bude zapalovat až 303 čarodějnic. Redaktorka Blesk.cz se vydala na Ladronku, kde byly kromě vysoké vatry naplánované koncerty, voněly jídla ze stánků a zároveň organizátoři přichystali bohatý doprovodný program pro děti.

Akce byla zahájená už ve dvě hodiny odpoledne a pomyslný vrchol nastal v 19:30, kdy byla zapálená vatra pod dohledem hasičů a strážníků. Na šlehající plameny přihlížely stovky lidí. V jednu chvíli se dokonce ozývalo volání na hasiče, oblast se totiž zavalila šedým dýmem, což vyděsilo děti. Naštěstí se jednalo o falešný poplach. Akce skončila v 21:00. 

Rekordní žár

Milovníci pořádného ohně vyrazili do Řevnic, kde skupina nadšenců vytvořila vatru vysokou přibližně 19,5 metrů bez čarodějnice. Samotná ježibaba jbyl pak tři metry vysoká. Podle Agentury Dobrý den vytvořili nový český rekord a ze dřeva poskládali nejvyšší vatru. Řevnické pálení čarodějnic se koná již od roku 1974 a v letech 2001 a 2006 se pyšnily nejvyšší hranicí v ČR. 

Video
Video se připravuje ...

Plameny bylo vidět až zdaleka. Lidé ohromeně přihlíželi na impozantní vatru. David Malík

Organizátoři akce si pro dřevo přijeli do lesa, poctivě si ho posekali, odvezli a postavili z něj vatru. Na facebookových stránkách vysvětlují původ dřeva takto: „Asi 95 % dřeva je již nastojato uschlá borovice, tedy souše, které jsou určeny k těžbě. Další zhruba 4% jsou již nastojato uschlé, kůrovcem napadené nebo bez špiček smrky jsou tedy také určeny k těžbě. Zbylé 1% jsou jinak poškozené stromy určené k vytěžení. Vše stromy, které nám někdo určil, že můžeme kácet,“ bránili se proti nařčení, že ničí zdravé stromy.

S každoroční tradicí to ale letos vypadalo bledě kvůli zákazu rozdělávání ohňů, který platil od 20. dubna kvůli suchu. Radní magistrátu hl. města se proto 27. dubna o půl druhé ráno ještě setkali po zasedání zastupitelstva, aby vydali povolení, které nakonec nebylo ani potřeba. Mimořádný stav meteorologové zrušili v pátek 27. dubna v poledne, nutnost přítomnosti hasičů na velkých akcích však zůstala.

Fotogalerie
14 fotografií