Obyčejný návštěvník by dnes v zarostlém kopci hledal horu odpadků jen marně. Od roku 1986 se na bývalou skládku TKO Slivenec již žádný materiál nenaváží, přesto se pod kopcem nachází až čtyři miliony krychlových metrů odpadu. Kopec se podle starostky Slivence a iniciátorky revitalizace Jany Plamínkové (STAN) ročně posouval o dva centimetry.

Stromy místo odpadu

Na vině posunu byla částečně i zničená kotvená železobetonová zeď, z níž čouhalo železo do okolí. To je již téměř nahrazené novým kotvením a usilovně se pracuje i na osázení 15 hektarů, na nichž má vzniknout volnočasový park: „Během loňského roku jsme vyřezali část náletových dřevin a na jejich místo zasadili více než 7800 nových stromů a keřů. A letos budeme pokračovat. Do konce jara na bývalé skládce vysadíme 15 000 nových dřevin,“ informují Lesy hlavního města Prahy na svých webových stránkách.

Skladba dřevin má být velmi pestrá a pracovníci Lesů se chystají i na suché léto. Přibýt by tu měly javory, duby, borovice, jasany, třešně, jabloně, lípy, habry, jeřáby, dříny, lísky, kaliny či zimolezy. Souběžně s vysazováním probíhá i úprava terénu, zakotvení kopce, aby byl stabilnější, a vytvoření odvodňovacích žlábků pro vodu.

Změna postoje

Bývalý starosta Velké Chuchle Stanislav Fresl (ODS) požadoval po magistrátu, aby se kopec odtěžil. Nelíbily se mu procesy, které se odehrávají uvnitř skládky a jejichž výpary z ní proudí ven: „Přijde mi to jako taková potěmkiáda, kdy se něco zakryje a vlastně se kopec ještě zvýší. A díky té výšce kopce je špatná větratelnost údolí z Velké Chuchle nahoru na Slivenec,“ řekl již dříve pro Blesk.cz Stanislav Fresl. Náklady na kompletní odtěžení byly odhadované ve výši 20 miliard korun.

Postoj městské části Velké Chuchle se proměnil po komunálních volbách s novou koalicí: „Usnesení, které bylo závazné a usilovalo o odtěžení skládky, jsme na zastupitelstvu městské části anulovali. Investice v řádu miliard by byla neskutečná. A hlavně kudy by se to vozilo, kdo by to vozil, kdo by to platil a kam by se to vozilo. Obyvatelé Slivence a Chuchle by byli dotčení zápachem i dopravou. To jsou základní atributy, proč jsme to přehodnotili,“ říká 1. místostarosta Velké Chuchle Martin Melichar (Pro Prahu).

Proměna bývalé skládky jde podle Melichara podle plánu a neví o žádných komplikacích. Revitalizace by měla být hotová v roce 2020 a měl by tu vzniknout volnočasový areál osázený 40 tisíci dřevinami. 

Fotogalerie
29 fotografií