Svíjejícího daňka ve výběhu si v sobotu odpoledne všimla kolemjdoucí a okamžitě přivolala pomoc. Pracovníkům teprve tříletý daněk Alfons zemřel pod rukama. „Před smrtí se trápil několik hodin,“ uvedli na webových stránkách pracovníci Lesů hlavního města Prahy.

Těžko pochopitelnou příčinu jeho smrti odhalila pitva. „Veterinární lékařka zjistila, že zvíře zemřelo v důsledku požití plesnivého a sladkého pečiva. To způsobilo acidózu bachoru, která je pro přežvýkavce velmi nebezpečná a často končí jejich smrtí,“ upřesnili, jak zvíře zahynulo.

Zákaz krmení

Za smrt mladého zvířete má na svědomí někdo z návštěvníků, a to i přes častá upozornění pracovníků zookoutku. Ti pravidelně zvířata krmí vyváženou kvalitní stravou, čerstvou vodou a poskytují jim veškerou potřebnou péči. „V případě, že jim chcete přilepšit, můžete pochutiny pro ně odevzdat našim pracovníkům v zookoutcích nebo je nechat odložené na určených místech. Pro zvířata tam můžete zanechat čerstvé ovoce a zeleninu (jablka, mrkve, salát, řepu) nebo například žaludy a bukvice,“ dodali.