„V pondělí jsme dostali výpověď za účast ve stávce,“ řekl Blesk.cz jeden z taxikářů, Karel Homolka, který dosud jezdil pro Fix Taxi. Podle něj výpověď dostali ještě další tři řidiči, kteří stávku organizovali. Na protest proti výpovědím i podmínkám, které firmy Fix Taxi a Taxi Praha na letišti nastavily a které jsou podle taxikářů nevýhodné, odjeli z Letiště Václava Havla ve středu odpoledne všichni řidiči taxi a zaparkovali na Strahově. Na místě se jich sešly zhruba dvě stovky, chtějí vyzvat vedení obou firem, aby za nimi přijelo vyjednávat o lepších podmínkách.

Výpověď dostali taxikáři podle Homolky kvůli stávce, která se na letišti v Ruzyni uskutečnila letos 7. března. Tehdy se zhruba tři stovky taxikářů sešly na neveřejném parkovišti určeném právě pro řidiče taxi, aby vyjednali lepší podmínky s firmami, které jejich služby na letišti zprostředkovávají. Taxikáři platí podle Homolky 27 tisíc měsíčně za místo na letišti a navíc mají omezený počet kilometrů – za rok jich smí ujet maximálně 65 tisíc, tj. necelých 180 km denně. Stěžují si také na servisní poplatky, které zákazníci musí za zprostředkování jízdy u stanoviště hradit.

Cestující pak kvůli vysoké ceně podle řidičů upřednostňují jiné formy dopravy, například Uber či Taxify. „Podmínky se postupem času zpřísnily, poplatky narůstají. Obě zprostředkovatelské firmy navíc fungují pod jedním stánkem s jedněmi dispečery, což je podle nás nepřípustné, neboť se jedná o konkurenci,“ řekl Homolka už dříve Blesk.cz.

Zastrašování?

Situací se zabývá magistrát. „Provedli jsme tam několik kontrol a v současné době čekáme na stanovisko nadřízených metodických orgánů, kterými jsou ministerstvo dopravy a ministerstvo financí,“ řekl Jiří Bureš, vedoucí oddělení taxislužby MHMP, pro PrahaTV. Samo letiště ceny taxislužeb na letišti podle svého mluvčího Romana Pacvoně nijak nereguluje.

„Letištní“ taxikáře podporuje také Asociace koncesionářů v taxislužbě (AKT). Ta v otevřeném dopise vyjádřila nejen nesouhlas s výpověďmi, které jsou podle ní účelové, ale také se ohradila vůči formě jejich doručení, již firma Fix zvolila. „Způsob doručení výpovědí ‚najatými gorilami‘ v neděli večer v místě bydliště nám přijde krajně nevhodný a zavánějící mafiánskými praktikami devadesátých let,“ uvedli předsedové AKT Daniel Tarljovski a Karolína Venclová, která na Strahov také dorazila. Tatáž ochranka, která výpovědi doručovala, se od pondělí vyskytuje na letišti, podle taxikářů proto, aby je zastrašovala.

Fotogalerie
6 fotografií