První osobou, která si prostřednictvím ohně sáhla na život, aby upozornila na násilný vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa, nebyl Jan Palach, ale Ryszard Siwiec. Otec pěti dětí a člen protinacistického odboje se narodil 7. března 1909. Do dějin se zapsal odvážným činem z 8. září 1968. 

Během svých posledních dní si předem nachystal letáky, natočil magnetofonový pásek se svým poselstvím a napsal rodině dopis. Poslední tečku dopisu namaloval jako plamen. Poté vyrazil na varšavský Stadion desetiletí, kde bylo přítomno komunistické vedení a sto tisíc lidí. Konala se totiž velkolepá slavnost dožínek.

Hořel mezi lidmi

Siwiec se na tribuně mezi lidmi polil hořlavinou a zapálil. Z dochovaného videa je patrné, že zahání všechny osoby, které se ho snaží uhasit. Policisté ho po uhašení kvapně odvádějí pryč. Siwiec ale kráčí po vlastních nohou, přitom má popáleniny na 85 % svého těla! O čtyři dny později umírá na následky popálenin.

Mlčení

Z přítomných diváků na stadionu vidělo Siwiecův čin jen několik přihlížejících. Polská policie a vláda se snažila vše tutlat a mnozí Poláci se o jeho činu dozvěděli až v 90. letech. Jan Palach, který se zapálil o čtyři měsíce později, se v jeho činu přesto pravděpodobně inspiroval. Československý student byl po svém zapálení v lednu 1969 v tuzemsku mnohem známější než Siwiec v Polsku. A je tomu tak dodnes.

Neznámý hrdina

Podle iniciátora čtvrtečního pietního aktu Adama Poločka povědomí Poláků o Siwiecovi nedosahuje takové míry jako u nás o Palachovi. „Možná se o něm nemluví tolik, protože v Polsku bylo protestních akcí mnohem víc než v Česku,“ vysvětlil Poloček. Ryszarda Siwiece vnímá jako pojítko Československa a Polska. 

Stejně to vidí i starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09/STAN), který k památníku v Siwiecově ulici položil věnec. Do budoucna by mohlo v městské části vzniknout více ulic pojmenovaných po osobnostech protikomunistického odboje. „Nejenom na nákladovém nádraží, ale i na Vackově se staví a vzniknou nové ulice. Určitě se povede debata, po kom by se mohly jmenovat. To téma je docela blízké a myslím si, že to jsou osobnosti, které by se připomínat měly,“ prozradil starosta.

Fotogalerie
12 fotografií