Technická správa komunikací tento víkend testuje v Praze mosty. Na dopravní stavbu u Vltavské proto najely tři kamiony s nákladem 40 tun, které tak váhově dosáhly možného maxima.

Jde o návaznou zkoušku na diagnostiku kritického ramene, která se zde řešila od prosince loňského roku. „Na tomto konstrukčním rameni nepředpokládáme, že by byla nějaká konstrukční vada,“ sdělil těsně před zkouškou náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). 

V pondělí už by se měla tramvajová i automobilová doprava do zdejších míst zcela vrátit. „Automobilová doprava prozatím bude omezena jen do 3,5 tun,“ sdělil Scheinherr, podle kterého o dalších krocích rozhodnou výsledky testů z Kloknerova ústavu.

Omezení dopravy

Jak testy proběhnou? V sedm hodin večer došlo k částečnému uzavření mostu s označením X021. Doprava tady bude uzavřena do třetí hodiny ranní. Zatěžkávací zkoušky tím ale neskončí, pokračovat budou zítra.  „Na mostě X023 v předpolí Hlávkova mostu bude omezena doprava od sedmé hodiny ranní do půlnoci, řekl generální ředitel Technické správy komunikací Petr Smolka.

Video
Video se připravuje ...

Generální ředitel Technické správy komunikací Petr Smolka k zatěžkávacím zkouškám. Eva Fornálová

TSK vedle těchto mostů provádí i další diagnostické zkoušky mostů v Praze. V současnosti je prováděna kompletní diagnostika Hlávkova mostu, dále jsou prověřovány mosty Legií a Palackého. „Tyto mosty prověřujeme, protože je připravujeme do rekonstrukce a jedná se o památkově chráněné mosty,“ řekla mluvčí TSK Barbora Lišková.

Co s mostem dál?

V současnosti ještě není definitivně jasné, jaké finální řešení Praha coby vlastník této stavby zrealizuje. Možnosti jsou podle Barbory Liškové tři. „Jednou z nich je celková přestavba mostu, další je rekonstrukce mostu nebo přestavba celého území, kdy by zde mohla vzniknout úrovňová křižovatka,“ uvedla již dříve mluvčí TSK. Třetí varianta by tedy znamenala, že auta a tramvaje by se u Vltavské křížily na běžné křižovatce. Zatím však není možné časově odhadnout, kdy v této věci bude jasno.

Fotogalerie
7 fotografií