Jedním z kritérií závažnosti probíhající epidemie je i podíl onemocnění chřipkou na všech akutních respiračních infekcích, který v tomto týdnu byl nejvyšší od začátku roku a činil 31 procent,“ uvedli hygienici. Nejvíce nemocných je stále mezi dětmi do pěti let, nemocnost ale zůstala prakticky stejná jako v předchozím týdnu.

Návštěvy kvůli chřipce omezilo šest z osmi pražských nemocnic. V pátek je zakázal Institut klinické a experimentální medicíny, kde stejně jako ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a v Nemocnici Na Františku platí zákaz v celé nemocnici. Všeobecná fakultní nemocnice, Thomayerova nemocnice a Fakultní nemocnice Motol omezily návštěvy na vybraných lůžkových odděleních. Podle hygieniků ale tato opatření nevedou ke snížení nemocnosti v těchto zařízeních.

Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia. Nejúčinnější prevencí je vyhnout se kontaktu s nemocnými, také proto většina nemocnic na plicních odděleních a léčebnách dlouhodobě nemocných v době epidemie návštěvy zakazuje. Odborníci doporučují také očkování, které mají nejohroženější skupiny hrazeno ze zdravotního pojištění.