„Pod plachtou kamionu, který jede po Pražském okruhu směrem na D8, se skrývá člověk.“ Podobné oznámení si vyslechli operátoři tísňové linky 158 v pátek krátce před šestou hodinou ráno. Policisté ihned vyrazili na místo, a protože měli podezření na převoz uprchlíků, kamion zastavili ke kontrole. „Mezitím přicházela na tísňovou linku další oznámení řidičů o tom, že z předmětného kamionu během jízdy vyskočily nejméně tři osoby,“ popsala policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Právě díky přesným informacím, jež policii poskytli kolemjedoucí řidiči, se jí brzy podařilo zadržet tři cizince, které převezla na služebnu cizinecké policie. Kolik jich v kamionu jelo, není jisté. „Cizinecká policie zahájila ve věci úkony trestního řízení a bude zjišťovat okolnosti celé události, případnou roli řidiče kamionu i trasu a harmonogram jeho cesty. Dalším šetřením bylo zjištěno, že se jedná o osoby afghánské národnosti (ročník narození 1990, 1994 a 2003) bez platného pobytu v ČR,“ dodala Zoulová  Afghánci měli vypovědět, že jejich cílem bylo Německo, a že v kamionu cestovali bez vědomí řidiče. Podle informací agentury Aktu.cz, která byla na místě, trasa kamionu vedla ze Srbska přes Maďarsko

Běženců, kteří loni využili Českou republiku jako tranzitní zemi, přibylo podle aktuální statistiky cizinecké policie meziročně o 19 na 191. Mířili převážně ze Slovenska většinou do Německa. Německá strana používá jinou metodiku a uvádí mnohem vyšší počet migrantů. Podle statistik berlínských úřadů mezi lednem a listopadem 2017 Němci na svém území zachytili 3547 uprchlíků, kteří do země nelegálně vstoupili z Česka, loni jich za stejné období evidovali 3931. U většiny ostatních sousedních zemí přitom Německo zaznamenalo pokles. Podle českého ministerstva vnitra ale žádný dramatický nárůst běženců do Německa není a problém je v rozdílném vedení statistik v obou zemích.

Video
Video se připravuje ...

Policie zadržela tři běžence, skrývali se v kamionu. Aktu.cz

Fotogalerie
7 fotografií