Hrstka aktivistů, která od čtvrtka 10. ledna zůstávala na střeše budovy v Jeseniově ulici, po týdenním protestu slezla dolů. „Chtěli poukázat na to, že v Praze je 7 000 prázdných domů, zatímco v mrazech na ulici umírají lidé. Na střeše Kliniky vydrželi osm dní, čímž na problém dostatečně upozornili,“ vysvětlil Blesk.cz člen kolektivu Kliniky Martin Černý, proč se aktivisté rozhodli slézt.

O budovu v Jeseniově ulici, kterou minulý týden začal vyklízet exekutor a jeho pracovníci i hasiči SŽDC, mají však i nadále zájem. „Chceme o prostor usilovat, jsme připraveni jednat se SŽDC,“ řekl Černý. 

Té prostory po vyklizení předá exekutor Ivo Luhan, jenž má výkon na starosti. Mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová Blesk.cz sdělila, že jejich stanovisko je neměnné. „O vyklizení budovy exekutorem rozhodl soud. My jsme jasně uvedli, jaké máme s budovou plány,“ uvedla. Správa chce budovu bývalé plicní kliniky rekonstruovat a vybudovat v ní kanceláře pro své zaměstnance.

Pět let tahanic

Celá kauza s tzv. Klinikou se táhne už pět let. Nevyužívaný, zchátralý a chátrající dům totiž aktivisté obsadili v listopadu v roce 2014, od března 2015 na základě uzavřené smlouvy s ÚZSVM dokonce legálně. Jenomže smlouva měla platnost pouze rok, což uživatelé Kliniky odmítli akceptovat, a budovu obývali nadále i po roce 2016.

Tu obývali až do letošního ledna, i přes několikeré výzvy k opuštění budovy, na základě práva i soudních rozhodnutí. Tím spíše, že novým vlastníkem budovy se stalo SŽDC, které ji hodlá v nejbližších letech rekonstruovat pro vlastní potřeby. S problémy, ale přece, aktivisté Kliniku nakonec opustili 11. ledna 2019 po zásahu exekutora. Právě s výjimkou několika jedinců, kteří obývali střechu.

Fotogalerie
28 fotografií