Nebyl to pěkný pohled. Když fotograf Blesku spolu s exekutorem Ivo Luhanem ve čtvrtek kolem jedné hodiny odpoledne vstoupili do budovy bývalé plicní kliniky v Jeseniově ulici, čekala je pořádná spoušť. V místnostech na zemi ležel rozmlácený nábytek, převrácené police, stoly i židle, cáry oblečení, které nadobro dosloužilo, i roztrhané matrace, na nichž dřív nejspíš někdo spával. U špinavého sporáku se válely talíře s několik dní zaschlými zbytky a dveře v pokojích byly zabarikádované haraburdím. Aktivisté za sebou na rozloučenou nechali pořádnou spoušť, mohlo se zdát.

Podle nich ale za nepořádek může úplně někdo jiný. „Naházené věci a barikády tam udělali pracovníci ochranky. Přece nedává smysl, aby lidé žili v pokoji, kde jsou ve dveřích naházené věci,“ řekl Blesk.cz Arnošt Novák, člen kolektivu Kliniky. Podle něj se jedná o strategii SŽDC, která se takto snaží odvést pozornost od skutečného problému. „Ukážou nepořádek, aby odvedli pozornost od nepořádku, který tu má státní správa,“ dodal. Security služba, která při výkonu exekuce pomáhala, se do prostor skutečně dostala ještě před samotným exekutorem a novináři. Novák uvedl, že z patra budovy přímo viděl, jak ochranka přehazuje „nějaké věci“, a následně slyšel velké rány.

Obdobná svědectví zní také z úst dalších aktivistů, kteří ve čtvrtek na Klinice demonstrovali. „Jsem nas*anej. Byl jsem u toho, když vlítli sekuriťáci ze zahrady do baráku a začali vše rozbíjet a rozhazovat. Pak pozvali všechny kamery a pak ostatní fotografy. Jejich hnusná strategie,“ napsal na Facebook fotograf Petr a připojil několik snímků Kliniky, které nafotil 10. října 2018. Po nepořádku na nich není ani památky.

Klinika za běžného provozu, foceno 10. října 2018.
Autor: Petr zewlakk Vrabec

Exekutor se však proti neadekvátnímu zásahu security služby ohradil. „Je to naprostý nesmysl. Když jsem tam vstoupil já, nepořádek tam byl už udělán,“ řekl Blesk.cz Luhan. Připustil ale, že barikády mohou mít skutečně na svědomí pracovníci firmy. „Zajišťovala to firma, takže ke konkrétním věcem se vyjádřit nemohu, ale vstup nějak zajistit museli,“ dodal. Její pracovníci, kteří byli na místě a které Blesk.cz oslovil, celou záležitost nechtěli komentovat.

Nařčení aktivistů odmítá i SŽDC. „15 minut poté, co jsme se dostali do budovy, tam šli první novináři a mohli si sami udělat obrázek o tom, jak to tam vypadalo. Je nemyslitelné, aby nás někdo obvinil z toho, že jsme si nechali udělat na zakázku pracovníky exekutora takový binec,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí SŽDC Marek Illiaš, jenž se v pátek dostavil na místo. „O tom třeba svědčí desítky talířů se zbytky jídla, které jsou staré několik dní. V kuchyni jsou zbytky ploten, rozházené, roztrhané matrace, oblečení, špinavé boty,“ dodal.

Zavřená voda

Neumyté nádobí prý po aktivistech zůstalo proto, že lidé budovu před vyklizením urychleně opouštěli, nejednalo se o běžný stav, vysvětlil Novák. „SŽDC nám před rokem vypnulo vodu, kterou jsme řádně platili. Tu jsme tam museli dopravovat. Vyčítat lidem, že nevytírali podlahy a neumývali nádobí, když nám zavřeli vodu, je neadekvátní,“ dodal.

Vodu nechala zavřít SŽDC poté, co budovu převzala do své správy. „Aktivisté s námi žádnou smlouvu neměli, navíc nehradili finanční prostředky za odběr, takže jsme byli upozornění poskytovatelem vodovodů a kanalizací, že tady proudí voda. Nechali jsme uzavřít hlavní uzávěr a následně zamezili dalšímu černému odběru přes nelegálně napojenou přípojku. Jako řádnému hospodáři nám jiná možnost nezbyla,“ kontroval Illiaš. Plyn i elektřina podle něj byly odpojené už v době, kdy správa objekt přebírala, tedy v říjnu 2016.

Video
Video se připravuje ...

Interiéry Kliniky, 11. ledna 2019 David Zima

Fotogalerie
22 fotografií