Dětské centrum při Thomayerově nemocnici se nachází v pražské Krči v Sulické ulici, tedy mimo hlavní areál tohoto zdravotnického zařízení. V 19. století tu začalo fungovat Šimsovo sanatorium, ze kterého se roku 1922 stal kojenecký ústav. V průběhu let se toto místo proměnilo na dětské centrum, které pečuje o ohrožené, týrané či zanedbávané děti. Starají se tu o chlapce či dívky s různými syndromy, postižením nebo drogovou závislostí. V současnosti se tu nachází asi 60 dětí od novorozeneckého do předškolního věku.

Pracoviště má dlouhodobou tradici v práci s matkami, některé z nich jsou proto v dětském centru i se svými potomky. Jde o komplexní péči různých odborníků, jejichž snahou je dostat děti – a pokud možno i jejich rodiče – zpátky do normálního života.

Děti pomohly dětem

Už osmým rokem se koná charitativní projekt „Děti dětem“, v rámci kterého školáci z Prahy 4 během prosince vybírají materiální i finanční pomoc pro klienty zmiňovaného dětského centra, v němž dnes došlo k předání výsledku této charitativní akce.

„Postupně se zájem o sbírku rozšířil tak, že se jí účastní všechny mateřské a základní školy, které městská část Praha 4 zřizuje. Děti v průběhu prosince sbírají drobné finanční příspěvky nebo materiální dárky, a to zejména na svých vánočních trzích, které pořádají na školách. Prodávají tam své výrobky a část výtěžku putuje na sbírku Děti dětem,“ vysvětlila fungování projektu místostarostka Prahy 4 Iva Kotvová (Praha 4 Sobě).

V rámci materiální pomoci jde většinou o hygienické pomůcky, mezi které patří jednorázové pleny, žínky nebo ubrousky. Děti ale mezi věcmi najdou i drobné dárky, které zpříjemní vánoční dny. Letos charitativní školní projekt dosáhl částky asi 300 tisíc korun. „Na to, že je to sbírka mezi dětmi, je to slušná částka. Děti to opravdu baví. V některých školách se žákovský parlament i rozhodl, že budou přispívat individuálně. Domluvili si tu návštěvu, aby se děti dostaly na místo a viděly, jak to všechno doopravdy funguje,“ dodala Iva Kotvová.

Chcete se přidat?

Pokud by se lidé chtěli k dobročinnosti dětí z Prahy 4 připojit, stále mají možnost. „V tom případě ale prosíme, aby lidé zavolali nebo poslali mail a zeptali se, co potřebujeme. Někteří občas mají zkreslenou představu, lidé mají pocit, že darovat musejí něco jako dar, ne jako spotřební zboží. My jsme za něj ale vděční,“ vysvětila ředitelka dětského centra Jaroslava Lukešová, podle které je dobré se poradit hlavně proto, aby finální dar měl konkrétní smysl.

Podpora dětí, které na začátku života neměly tolik štěstí a potřebují pomoc druhých, je v dětském centru možná celoročně. Při Vánocích je i na tomto místě dle očekávání charitativní aktivity více, během roku ale utichá. „Dá se podporovat celoročně, ale opět určitě po konzultaci s námi, aby věci byly opravdu využité, když už se tomu lidé věnují,“ dodala ředitelka centra.

Fotogalerie
10 fotografií