Zástupci žižkovské radnice v sobotu 15. prosince na náměstí Jiřího z Poděbrad za zhruba hodinu rozdali lidem asi 450 porcí rybí polévky. Polévku každoročně rozlévají radní městské části, letos si to poprvé vyzkoušel nový starosta Jiří Ptáček (TOP 09) a jeho tým.

„Polévku vařily kuchařky z naší základní školy na náměstí Jiřího z Poděbrad podle vlastního receptu a podle ohlasů lidí je opravdu výborná," řekla mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková. Polévky bylo 155 litrů a stejně jako každoročně zmizela velmi rychle. „Je to vždycky rychlá akce, protože je už opravdu tradiční a lidé ji znají, takže ještě před začátkem rozlévání v 11:00 tu už byla fronta," dodala mluvčí. Polévku si mohl zadarmo dát každý, ve frontě stáli náhodní kolemjdoucí, senioři a lidi v sociální nouzi.  

Na náměstí Jiřího z Poděbrad budou podle Luňáčkové až do Štědrého dne umístěny adventní trhy a radnice Prahy 3 připravila i další akce. Ještě dnes je na programu představení živého betlému a v Betlémské kapli v Prokopově ulici zazní adventní koncert. V předvečer Štědrého dne se budou na náměstí zpívat koledy.

I jinde v Praze

Podobnou akci každoročně pořádá i magistrát na Staroměstském náměstí, a to přímo na Štědrý den. Kromě Prahy 3 polévku každoročně rozlévají také například zástupci Prahy 1, Prahy 9 či Prahy 10. Tradičně se zapojuje i pražský magistrát. Loni se na Staroměstském a Václavském náměstí rozdalo 3000 porcí tradičního vánočního pokrmu.