Železniční dopravní linka s označením S41 se od neděle 9. prosince stane linkou S49. Změna názvu napovídá, že vlakové spoje nově propojí linky S4 do Kralup nad Vltavou a S9 do Benešova u Prahy. ROPID jako nového dopravce vybral společnost Arriva, která tak nahradí dosavadní České dráhy.

Na lince S41 dosud jezdily vlaky pouze mezi Roztoky a Libní, do Hostivaře zajížděly pouze o víkendu a během svátků. Nově sem bude směřovat drtivá většina všech vlaků s výjimkou několika spojů na začátku a konci jízdního řádu. Jezdit budou každých 30 minut s výjimkou večera, kdy se interval prodlouží na 60 minut. První ranní cesta z Hostivaře v pracovních dnech začne ve 4:30, z Roztok u Prahy v 5:14 hodin.

„Získali jsme kontrakt na tuto linku po dobu 10 let, jenom 3 roky ale máme jisté. Za další 3 roky se budou soutěžit nízkopodlažní elektrické jednotky. Budeme zde jezdit s touto komfortní jednotkou pro cestující se zásuvkami, Wi-Fi, informačním systémem, vodou zdarma a s novinami,“ uvedl generální ředitel Arriva Daniel Adamka. Pití zadarmo lidé najdou v barelu uprostřed soupravy, u stevardů nebude chybět ani základní nabídka občerstvení.

První tři roky provozu linky S49 tak budou zajišťovat motoráky, elektrifikované spoje se sem dostanou až posléze. Od začátku provozu se však bude myslet na bezbariérový provoz. Všechny vlaky mají podle ředitele Adamky nástupní kolejničky, které umožní nástup a výstup lidem na vozíčku.

Linka S49 bude součástí integrované dopravy se standardním ceníkem. Po domluvě obou společností hodlá Arriva akceptovat také jízdenky Českých drah, aby se tranzitní cestující nemuseli zdržovat koupí dalšího lístku.

Fotogalerie
12 fotografií