Korunovační ulice v Praze 7, která spojuje sousední Prahu 6 s centrem metropole, je už na části zúžená do jednoho jízdního pruhu. Jde o dočasný testovací režim, kterým chce místní úřad zajistit vyšší bezpečnost pro chodce, jelikož v lokalitě docházelo k nebezpečným nehodám.

Opatření prakticky vstoupilo v platnost dříve, než v avizovanou sobotu 1. prosince. „Místní úprava musí být ve stanoveném termínu hotová, proto se postupně chystá několik dnů předem. Nejdříve se musel zúžit profil, aby si na změnu auta zvykla a aby měla těžká technika manévrovací prostor na pokládku city bloků,“ vysvětlil k dřívějšímu nastolení změn radní Prahy 7 pro dopravu Ondřej Mirovský (SZ).

Vedení městské části už jednalo se sousední Prahou 6. Došlo k domluvě, že obě radnice budou situaci monitorovat, podle Ondřeje Mirovského pozorování proběhne také ve spolupráci s TSK.

Další varianty řešení

Na sociálních sítích se objevuje část obyvatel, která dopravní změnu na Korunovační kritizuje. Zaznívají například názory, podle kterých se místo zúžení na místě měly realizovat vyvýšené přechody, které by dopravu zklidnily bez nutnosti odebírat druhý jízdní pruh. „Toto opatření sice dopravu zklidní, ale vzniká při něm například zvýšený hluk. Každý řidič zde přibrzdí, přejede překážku a zase se rozjede. Z pohledu ekologie je taková změna určitě horší,“ zhodnotil tuto myšlenku dopravní expert Robert Vacek.

Naopak zajímavějším řešením by podle odborníka bylo omezení rychlosti na hodnotu 40 km/h, kterou by v lokalitě hlídal radar. „Stálo by za to do Korunovační umístit sníženou rychlost a úsekové měření. Každý pojede pomaleji, všimne si včas chodců, doprava bude plynulá a nemusí se zužovat. Kvůli zrušení jednoho pruhu také vzniká problém pro řidiče, kteří se chtějí zařadit z vedlejších ulic. Dříve měli šanci, že jeden z pruhů bude volnější,“ popsal své stanovisko Robert Vacek. Ten zároveň upozornil, že před zúžením může vznikat kritické místo, kde budou řidiči zrychlovat, aby se stihli zařadit. Na zhodnocení tohoto opatření si budeme muset počkat až do konce března příštího roku.

Fotogalerie
10 fotografií