Herpetolog Tomáš Bublík nechal mambě udělat terárium na míru, ze které se jen tak nedostane. „Je to komplet kartacovaná nerez s dvojitým dnem a šuplíky na substrát, ten vyměníš, aniž bys otevřel terárium. Jsou tam klapky, když vytáhneš šuplík(y), ta mezera se uzavře klapkou a nic nezdrhne,“ pochlubil se na sociálních sítích, jak je nový domov mamby dělaný. 

Serveru Lidovky.cz pak Bublík prozradil, že mamba je v pošramoceném stavu a stále se zotavuje. Herpetolog nepočítá s tím, že by se zvíře kdy vrátilo zpátky do volné přírody. „Je to zvíře, které není žádnou úmluvou, ani zákonem chráněné. Když jej pošlete zpět do Afriky, aby ho pustili do vodního biotopu, tak ho spíše vezmou klackem a hodí ho do koše,“ dodal. 

Video
Video se připravuje ...

Uprchlou mambu našla zahrádkářka na stromě. Hada odchytil doborník Aktu.cz

Prudce jedovatá mamba zelená utekla třicetileté majitelce z klece. Ženu v noci z 1. na 2. října uštkla a zmizela. Okolnosti úniku smrtelně jedovatého hada policisté vyšetřují, chovatelku se jim vyslechnout nepodařilo, zemřela po deseti dnech v nemocnici. „Přes veškerou péči našich lékařů žena bohužel zemřela. Úmrtí nesouvisí s uštknutím mambou, ale s dalšími zdravotními obtížemi pacientky,“ řekl Filip Brož, mluvčí Vojenské falutkní nemocnice v Praze. Podle Státní veterinární správy případný chov mamby ale nebyl schválený.

Fotogalerie
38 fotografií