K zchátralé budově z roku 1928 od architekta Maxe Urbana přibudou ještě další dvě moderní stavby. Na pravé straně budou ve stupňovité budově ve tvaru S apartmány se dvěma až třemi patry: „Tenhle dům se bude vztahovat k Urbanovi. Měl by tedy být bílý,“ popisuje novou podlouhlou část Barrandovských teras architekt Ladislav Kuba a dodává: „Tady ještě reagujeme na třicátá léta, u druhé budovy ne,“ a kývá na opačnou stranu.

Dvoupatrová stavba na levé straně má sloužit jako hotel a bude se lišit svojí architekturou. Ta bude odpovídat současným trendům a bude zahalena do tmavé. Podle Kuby bylo záměrem elegantně rozbít symetrii. Poslední moderní novinkou by měly být podzemní garáže zapuštěné před původním objektem.

Zpět do třicátých let

V železobetonové dominantě na skalách nyní na návštěvníka zírají nahé zdi. Podle hlavního architekta Ondřeje Kukrala, který dohlíží na rekonstrukci funkcionalistické budovy, byla dokončená sanace. Díky tomu byly odhalené a poté odstraněné všechny větší problémy a objekt je nachystaný k další etapě oprav: „Naším záměrem vrátit budově podobu ze třicátých let. Úzce proto spolupracujeme s Národním památkovým ústavem a tam, kde nebudeme moci doplnit původní vzhled, budeme se třicátými lety inspirovat,“ prozradil pro Blesk.cz.

Na novinářské prohlídce byl přítomný i ředitel pražského Národního památkového ústavu Ondřej Šefců, který si pochvaloval záměr soukromého investora, i když opravy jsou složité a nákladné. Stav budovy byl v horším stavu, než myslel: „Stavbu můžete porovnat s Libeňským mostem. Obě vznikly ve stejné době a byly použité podobné materiály. Proto se musí při rekonstrukci postupovat opatrně,“ prozradil.

České speciality

Vzniknout by tu měly dvě restaurace, jejichž interiér by se měl inspirovat ve třicátých letech. V přízemí se bude podávat česká kuchyně podobná té z třicátých let a v prvním patře bude luxusní francouzská restaurace. Bazén pod Barrandovskými terasami opravený nebude, má jiného vlastníka.

Video
Video se připravuje ...

Nahlédněte do interiéru funkcionalistického klenotu. Jiří Marek, Kevin MacLeod (incompetech.com)

Podle Ondřeje Kukrala nelze s jistotou říct, kdy budou stavební práce hotové: „Naivní odhad je dva roky, realistický tři,“ prozradil. Cenu celého areálu odmítl komentovat, ale podle informací Blesk.cz by kompletní projekt měl vyjít na půl miliardy korun.

Fotogalerie
38 fotografií