Čeští odborníci se zmiňovanou iniciativou připojují k celosvětové výzvě kanadské organizace FLAP. Už pouhá návštěva jejího webu donutí k zamyšlení. Objevuje se tu totiž počítadlo, které ukazuje odhad počtu úmrtí tažných ptáků po nárazu do průhledné stěny, které startuje v okamžik navštívení webu. Stačí pár vteřin na to, aby se hodnota dostala přes jeden tisíc.

Podle odborníka ČSO Lukáše Viktory je v současnosti celá tato problematika v rámci naší republiky bez systematického řešení. Proto dle jeho informací zatím ani nejde stanovit porovnání situace například v Praze oproti jiným lokalitám. Právě zapojení se do „Týdne skleněného zabijáka“ má pomoci tuto problematiku rozšířit dál do povědomí lidí.

Zatím je to skutečně téma nepochopitelně nové. Nepochopitelně proto, že s nárazem ptáka do nějaké takové plochy se setkal prakticky každý. Třeba ti, kteří skleněné plochy vytvářejí, o tom problému vlastně oficiálně neví. Je to poměrně velký paradox,“ uvedl pro Blesk.cz Lukáš Viktora. Snahou tedy je nastartovat proces, který by se problému řádně věnoval.

Posílejte informace

V rámci avizované akce mohou lidé do 30. září posílat odborníkům informace o místech, kde k nárazům ptactva do průhledných tvrdých ploch dochází – ideálně s fotodokumentací. Data lze zaslat českým ornitologům, kteří je zpracují. „Takových míst jsou desítky tisíc, během týdne se to nedá pokrýt. Chceme tedy hlavně upozornit na to, že problém je skutečně na stole, že je veliký,“ vysvětlil Lukáš Viktora.

Odhadovaná úmrtnost ptáků vlivem smrtelných nárazů do skleněných ploch se u nás dle odhadu odborníků pohybuje ve vysokých statisících ročně, číslo se blíží jednomu milionu. „Samozřejmě to odhadujeme, ale už to je poměrně pádný argument, proč to řešit,“ dodal Lukáš Viktora.

Plošné řešení pro celou problematiku je prakticky jednoduché. Na velké průhledné plochy je potřeba přilepit či jinak připevnit neprůhledné tvary, které by od sebe měly být ideálně ve vzdálenosti 10 centimetrů. Díky tomu pták vyhodnotí, že nejde o prostor, kterým by se dalo letět, a včas změní směr pohybu.

Fotogalerie
8 fotografií