Rekonstrukce Zenklovy ulice v Libni odstartovala se začátkem tohoto roku. Šlo o rozsáhlý zásah nejen pro dopravu, ale také pro místní podnikatele, kterým „odstřižení“ tohoto dopravního tahu od okolního světa činilo výrazné komplikace. Bez nadsázky se tak o tomto víkendu do zmiňované lokality vrací život.

„Tramvaje se do Zenklovy ulice vrátí v plném rozsahu od soboty 1. září. Je to určitě pozitivní zpráva pro Pražany, jelikož se sem vrátí o měsíc dříve, než jsme původně předpokládali. Je to díky dobré koordinaci prací,“ uvedla tisková mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Co se změnilo a jak pojedou auta?

Pracovníci Technické správy komunikací (TSK), pražského dopravního podniku nebo vodohospodářů se po 1,6 kilometru dlouhém rekonstruovaném úseku pohybovali ve dvou etapách. Vyměnily se tu inženýrské sítě, zrekonstruovala se tramvajová trať a na místo původních dlažebních kostek silničáři položili asfalt, který zajistí snížení hlukové zátěže. Změna nastala i co do řešení jednotlivých tramvajových zastávek, které jsou nyní bezpečnější a komfortnější.

„Automobilová doprava bude otevřena ve směru do centra, tedy ve směru na Libeňský most. Z centra se ještě dodělávají práce v křižovatce Elsnicova náměstí, pokládá se asfalt,“ uvedl generální ředitel TSK Petr Smolka, podle kterého by v opačném směru mělo být hotovo zhruba v polovině září, ještě během následujícího měsíce se tedy Zenklova zprůjezdní kompletně.

Dělníci se zdrží do jara

Pracovníci přesto ještě zcela lokalitu Libně neopustí. Následovat totiž bude dláždění rozsáhlé plochy Elsnicova náměstí, různé části tu navíc mají být barevně odlišené. Úplný konec rekonstrukce Zenklovy tedy nastane až na jaře příštího roku.

Nejsme schopni předvídat zimu, jestli bude dlouhá nebo tuhá. Snaha je, aby vše bylo doděláno koncem prvního kvartálu příštího roku, když to klimatické podmínky dovolí,“ dodal za TSK Petr Smolka.

Fotogalerie
8 fotografií