O tom, že radní Magistrátu hlavního města Prahy chystají návrh na změnu zákona, nikdo nic netušil. Novela z pera primátorky Prahy Adriany Krnáčové (ANO) přišla jako blesk z čistého nebe. Podle ní je změna potřebná a má urychlit a zjednodušit celý proces povolování.

Úředník nahradí památkáře

Novinka by se týkala kulturních památek a nemovitostí, které nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se na památkově chráněném území. Když chce nyní vlastník provést nějakou úpravu, nejprve jeho žádost projde rukama obecního úřadu s rozšířenou působností nebo dohledem krajského úřadu. Poté se k ní během dvaceti nebo třiceti dnů vyjadřují odborníci z Národního památkového ústavu.

Nově by se však v drobnějších případech vynechali památkáři a o celé záležitosti by rozhodovali pouze úředníci: „V podstatě ubude jeden byrokratický krok, který je zjevně navíc, protože o ochranu památek se stará už odbor památkové péče,“ vysvětluje primátorka Krnáčová (ANO). Předkládaná novela zákona má podle ní řešit to, že Národní památkový ústav nedodržuje lhůtu stanovenou zákonem.

O nás bez nás

Pražský návrh tak vzbudil údiv památkářů po celé republice. Podle mluvčího Národního památkového ústavu Jana Cieslara by přijetí zákona znamenalo likvidaci památkové péče. Úřady s rozšířenou kapacitou nemají šanci projekty posuzovat: „Na mnoha místech tuto agendu vykonává jen jeden úředník, který má navíc pod sebou i řadu jiných agend a logicky nemůže být odborníkem ve všech nutných oblastech,“ říká Cieslar.

O tom, že se něco chystá, nebyli informováni ani Národní památkový ústav a Ministerstvo kultury. Mírné rozčarování panuje i v Národním památkovém ústavu v Brně. Podle mluvčí Radmily Stránské je předkládaný návrh nesmysl. „U nás je naopak spolupráce s městem na dobré úrovni a máme pro úředníky metodiku, kterou dodržují,“ mluví o brněnské památkové péči.

Mluvčí Národní památkového ústavu Jan Cieslar navíc varuje před možným vznikem korupce. Ústav totiž funguje jako nezávislý subjekt a záruka, že předkládá nezávislý pohled. O budoucnosti kontroverzního návrhu budou 6. září rozhodovat zastupitelé. Pokud ho schválí, tak poputuje do Poslanecké sněmovny.