Tvůrci hodlají pojmout výstavu inovativně a nápaditě. Na některých místech by měl návštěvník nabýt pocitu, že je například v kokpitu spitfiru v bitvě o Británii nebo v kryptě pražského kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde se do posledních sil bránili před nacisty českoslovenští parašutisté.

Vedle zmíněných situací expozice navodí třeba dojem toho, že se návštěvník nachází v dobytčím vagonu v transportu do koncentračního tábora či ve výslechové místnosti Státní bezpečnosti. V další části výstava představí příběhy ze sbírky Paměť národa, které posluchači rozhlasu či diváci televize znají z cyklu Příběhy 20. století.

„Berlínská zeď” v Praze

Třetí část výstavy bude vidět ze vzdálenosti mnoha kilometrů. Na letenském horizontu vyroste monument připomínající Berlínskou zeď. Pět metrů vysoká a skoro padesát metrů dlouhá železná opona se stane symbolem výstavy. Autoři výstavy počítají, že se přirozeně stane místem, kam budou lidé psát a kreslit různé vzkazy a reagovat na výstavu.

Výstavní monument na místě pomníku diktátora Stalina symbolizuje rozdělenou společnost. Ve 20. století železná opona dělila svobodný západní demokratický svět od východního sovětského komunistického režimu. „Naše zeď bude dočasná na pár týdnů, ale ptejme se, kde jsou dnes ty skutečné zdi, které nás rozdělují?“ uvedl Mikuláš Kroupa, ředitel Post Bellum a zakladatel Paměti národa.

Silné příběhy československých dějin

Výstava návštěvníkům představí symbolicky sto příběhů z 2. světové války, holokaustu, domácího a zahraničního odboje, příběhy Pražského povstání, někdejších politických vězňů 50. let, disidentů, ale i udavačů StB a svědectví někdejších komunistů. S příběhy se návštěvník potká nejen v podzemí Stalina, ale i na výstavních věžích kolem bývalého pomníku a na různých místech v celém parku na Letné.

Expozici v podzemí pod někdejším Stalinovým pomníkem připravuje sdružení Post Bellum, informovala v úterý ČTK jeho mluvčí Jana Holcová. V rozsáhlé sloupové síni pod bývalým pomníkem autoři vytvoří instalaci s využitím světelných a zvukových efektů – videomappingu, která přiblíží dramatické okamžiky 20. století.