V libeňské Pivovarnické ulici se pod železničním mostem nachází místo, kde se podle dřívějších informací místních obyvatel dlouhodobě objevuje páchnoucí jezírko. Dle spekulací by zdrojem měla být dešťová voda v kombinaci s odtékajícími fekáliemi z nedalekých zahrádkářských objektů.

Rozruch kolem páchnoucího jezírka nastal po medializaci v polovině dubna, ačkoliv radnice Prahy 8 tu rekonstrukci avizovala už v předchozích měsících. Od té doby tu došlo k terénním úpravám, díky kterým může obří louže do jisté míry odtékat, v praxi to však ničemu příliš nepomohlo: auta tudy stejně jako dřív nemůžou projíždět.

Ve hře je životní prostřední

V dubnu podle radnice Prahy 8 panovalo podezření, že kvůli nedaleko protékající Rokytce na místě mohlo dojít ke kontaminaci povrchové vody. Českou inspekci životního prostředí na situaci městská část upozornila 21. května letošního roku, jak pro Blesk.cz uvedla tisková mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová.

„Zároveň nám zaslali (z Prahy 8 – pozn. red.) zápis z místního šetření, které provedli na místě dne 13. dubna 2018,“ uvedla dále Nastoupilová. Inspekce proto vyzvala odbor výstavby Prahy 8, aby zjistil případné černé stavby, které se v lokalitě vyskytují.

Další postup inspekce bude podle vyjádření jasný až poté, co uváděné prověřování dojde ke konci. „Časově si věc netroufáme odhadovat, protože odbor výstavby oslovil vlastníky sousedních nemovitostí a bude záležet, zda a jak rychle budou reagovat,“ dodala Radka Nastoupilová.

Podle informací radnice Prahy 8 stále platí, že na místě je naplánovaná větší rekonstrukce, která se má zrealizovat během letních měsíců. Konkrétní termín však Blesku úřad nespecifikoval. Zatuchlé jezírko v Libni tak zatím stále přežívá.

Fotogalerie
13 fotografií