Během bezpečnostní akce před základní školou na Spořilově se děti shodly na tom, že většina řidičů naštěstí jezdí v blízkém okolí podle předpisů, bohužel se ale najdou tací, kteří tudy projíždějí příliš rychle. V těsné blízkosti školy, kde se mohou pohybovat děti bez dozoru dospělého, tak jde o zbytečný hazard.

„Docela je to v pohodě, ale někteří projedou trochu rychleji, to už se trochu bojím. Měli by jezdit pomaleji. Mám raději takové ty bezpečnější řidiče,“ uvedl místní žák Jakub (11). „Je to tady bezpečné, většinou se nebojím, ale občas tudy někdo projede rychleji, než by se mělo,“ popsal Vojta (10).

Skutečnost, že ohleduplnějších řidičů je zatím stále víc než těch bezohledných, potvrdila i dnešní akce u školy, kdy po policejní kontrole děti rozdávaly šoférům obrázky se smějícím se nebo zamračeným obličejem. Těch pozitivních bylo daleko víc. Našel se ale například řidič, který za jízdy kouřil. Podle policejního preventisty může dojít k situaci, kdy v autě za jízdy spadne z cigarety oharek, člověk v autě se přestane plně věnovat řízení a může dojít k nehodě.

„Při této speciální akci se snažíme působit preventivně se žáky základních škol. Žáci si mohou vyzkoušet, jak to vypadá, když policisté musejí kontrolovat a následně oceňovat řidiče. V okolí škol není zvýšený počet dopravních nehod, spíš jde o to, aby si lidé uvědomovali, že tu jsou děti a může docházet ke vběhnutí dítěte do vozovky,“ popsal vrchní policejní inspektor Jaroslav Bican, který preventivní akci „Smajlík“ organizuje. Základní apel na všechny řidiče je jasný: dávejte v okolí základních škol za volantem mimořádný pozor.

Fotogalerie
16 fotografií