Centrum Prahy se v předvečer prvního dne velikonočních prázdnin proměnilo v hotovou past. Lidé, kteří se snaží dopravit auty domů či pryč z města, aby si užili z obou stran prodloužený víkend a odpočinuli si od každodenního shonu velkoměsta, měli pořádně zavařeno – na silnicích je totiž aut tolik, že se ve výsledku téměř nemohou hnout a po městě se sunou takřka žížalí rychlostí. 

Silný provoz automobilů navíc zablokoval také tramvaje a autobusy. Zpoždění mají všechny linky, které centrem Prahy projíždějí, podle informací DPP se jedná o tramvaje číslo 2, 3, 5, 6, 8, 9, 11, 14, 15, 16, 17, 18, 22, 24 i 26. Blokovány jsou také autobusové linky 103, 107, 125, 149, 167, 176, 177, 180, 183, 191, 195 a 207. Kolem sedmé hlásil dopravní podnik u některých z nich půlhodinové zpoždění, po půl deváté zpoždění narostlo až na 50 minut.

Takto vypadal provoz v Praze ve středu kolem půl sedmé večer:

Takto vypadala doprava v Praze ve středu večer před velikonočními prázdninami.
Autor: Google maps

Jediný způsob, jak se nyní dostat včas tam, kam potřebujete, je využít vlastních nohou.V centrální části města doporučujeme využít linek metra,“ přidává dopravní podnik druhou možnost. Zavedl také mimořádné opatření: linku číslo 13 prodloužil kvůli zlepšení dopravní obslužnosti do zastávky Ústřední dílny DP.

Kromě velikonočních svátků, pro něž je zvýšená hustota provozu obvyklá, dopravní situaci v Praze nepomáhají ani právě probíhající rekonstrukce, které některé důležité dopravní tepny uzavřely. Patří mezi ně zavřená Zenklova ulice, Husitská nebo omezení na nábřeží Kapitána Jaroše. 

Posílené hlídky

V rámci velikonočních svátků posílili policisté své hlídky – do bezpečnostní dopravní akce se jich během prázdnin zapojí až tři tisíce. Právě o Velikonocích je totiž riziko na silnicích zvýšené, a to hned z několika důvodů. „Lidé často cestují za příbuznými na větší vzdálenosti. Mnohdy se navíc jedná o sváteční řidiče, nebo ty, kteří přes zimu z důvodu klimatických podmínek nejezdí a po dlouhé době pak usednou za volant,“ vysvětluje Iveta Skupien, mluvčí policejního prezidia. 

O velikonočních svátcích je také pro mnohé koledníky zvykem popíjet, roste proto také riziko řidičů pod vlivem alkoholu. 

Video
Video se připravuje ...

Během Velikonoc probíhají bezpečnostní dopravní akce. Jedna z nich například v Praze na Jižní spojce. David Malík

Fotogalerie
14 fotografií