Do práce se dopravní policisté pustili hned ve středu ráno – řidiče kontrolovali mimo jiné v Praze na Jižní spojce před Barrandovským mostem, ale i na dalších místech republiky. To byl ale teprve začátek – kontroly budou probíhat během celých velikonočních prázdnin a do akce se zapojí až 3000 mužů zákona. „Velikonoce jsou jedním z nejrizikovějších období na našich silnicích, proto během něj policie zintenzivňuje svoji činnost,“ sdělil Tomáš Lerch, ředitel služby dopravní policie.

Právě před Velikonocemi totiž většina lidí kvůli prodlouženému volnu opouští velká města a vydává se na dovolenou, kde si od každodenního shonu mohou odpočinout. „Výrazný nárůst silničního provozu je očekáván především na začátku velikonočních svátků, tzn. ve středu a ve čtvrtek,“ upřesnil Lerch. V Praze proto policisté využili například i vrtulník, aby mohli masové odjezdy z města snáze monitorovat. Kontroly probíhají na hlavních silničních tazích – silnicích 1. tříd i dálnicích.

Zaměřené jsou mimo jiné na alkohol, a to zejména ty, jež budou probíhat během Velikonočního pondělí. Právě ten den je totiž spojen s koledováním, u něhož si nejeden muž často a rád přihne. Velikonoce jsou tradičně spojeny také s požíváním alkoholu a policisté se v minulých letech bohužel přesvědčili, že někteří koledníci usedají za volant pod vlivem alkoholu nebo drog a tím ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu,“ řekl policejní prezident Tomáš Tuhý a přidal smutnou bilanci: v loňském roce zemřelo během Velikonoc při dopravních nehodách šest lidí, z toho tři byli usmrceni při nehodě, v níž hrál roli alkohol. 

Alkohol za volantem

Alkoholového hříšníka se policistům povedlo odhalit i během středeční kontroly na Jižní spojce. Jeden řidič, jehož policie stavěla, nadýchal 0,6 promile. Podle informací Blesk.cz se jednalo o tzv. zbytkový alkohol – muž totiž podle svých slov večer před jízdou vypil větší množství vodky. „V rámci opatření v roce 2017 jsme zaznamenali více než 150 případů, kdy řidič usedl za volant pod vlivem alkoholu,“ řekl Lerch. Nehod, jež způsobil opilý řidič, bylo téměř 70, průměrná naměřená hladina alkoholu přesahovala 1 promile.

Video
Video se připravuje ...

Během Velikonoc probíhají bezpečnostní dopravní akce. Jedna z nich například v Praze na Jižní spojce. David Malík

Strážníci v akci

Také pražští strážníci zvyšují během velikonočních svátků dohled nad občany. Od pondělí se Městská policie zaměřuje na místa, kde se pohybuje více lidí, a dohlíží i na městské hřbitovy kvůli kriminalitě.

Na hřbitovech má přítomnost městské policie působit preventivně proti vandalismu a krádežím výzdoby z hrobů a věcí. Strážníci dohlížejí také na auta zaparkovaná v okolí. Na velkých pražských hřbitovech střeží pořádek i strážníci na koních. V noci hlídkují na hřbitovech psovodi.

Fotogalerie
14 fotografií