Násirovo náměstí v Modřanech se podle informací kronikáře Prahy 12 Jaroslava Kňapa do roku 1971 jmenovalo podle českého spisovatele Ivana Olbrachta. Někdejší egyptský prezident Gamál Abdal Násir zemřel roku 1970.

V rámci pojmenování ulic či náměstí zákon uvádí pouze dvě omezení. Názvy se v rámci jednoho města nesmějí zdvojovat, pokud je místo pojmenované po nějaké osobnosti, nesmí tato osoba být žijící. Právě tato skutečnost napovídá, že přejmenování náměstí rok po Násirově smrti nemůže být náhoda.

„Přeci jenom to byl spřátelený politik – viděno prizmatem tehdejšího socialistického tábora. Jméno spisovatele Ivana Olbrachta muselo být nahrazeno po připojení Modřan k Praze,“ uvedl kronikář Prahy 12 Jaroslav Kňap.

Definitivní slovo vzhledem k pojmenování či přejmenování ulic a náměstí má pražský magistrát, musí k tomu ale nejprve dostat adekvátní podnět. „Podněty k pojmenování přicházejí od různých navrhovatelů, například od občanů, škol, stavebních firem, spolků, klubů nebo městských částí. Po schválení zastupitelstvem jsou postoupeny k posouzení místopisné komisi Rady hlavního města Prahy a pak jsou předloženy městské radě,“ uvedl k systému pojmenování míst v Praze mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Fotogalerie
13 fotografií