Snížil se také poměr chřipek k onemocněním vyvolaným jinými viry napadajícími dýchací cesty. U laboratorně vyšetřených pacientů převažuje chřipka B linie Yamagata.

Nemocnost akutními respiračními infekcemi je lehce nad epidemickým prahem. Lze předpokládat, že i v tomto kalendářním týdnu bude výskyt ovlivněn probíhajícími jarními prázdninami ve druhé polovině Prahy,“ uvedli hygienici. O epidemii se hovoří, když se počet pacientů pohybuje mezi 1600 až 1800 nemocnými na 100 000 lidí.

Myjte si ruce!

Hygienici doporučují lidem, aby se vyhýbali místům s větším množstvím lidí a dodržovali základní pravidla, jako je kýchání do kapesníku nebo mytí rukou po jízdě hromadnou dopravou. Chřipka se od běžné virózy liší rychlým nástupem, bolestí kloubů a tělesnou teplotou nad 38 stupňů Celsia.

Omezení návštěv

Návštěvy pacientů omezila většina pražských nemocnic. Úplný zákaz mají Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice Na Bulovce a Nemocnice Na Františku. V Thomayerově nemocnici v Krči lidé nesmějí za pacienty na infekčním oddělení, oddělení geriatrie a následné péče. V Motole zákaz platí pro pneumologickou kliniku a léčebnu dlouhodobě nemocných.

Loni přišla epidemie chřipky dříve, nejvíce nemocných bylo od začátku roku do poloviny února. V souvislosti s chřipkou skončilo více než 300 lidí v nemocnici a 108 jich zemřelo. V naprosté většině šlo o pacienty, kteří měli chronické onemocnění, nejčastěji kardiovaskulárního aparátu. Mezi nimi bylo nejvíc starších 60 let.

Dagmar Honsová o počasí, které prospívá chřipkové epidemii:

Video
Video se připravuje ...

Počasí s Dagmar Honsovou - Jaké počasí náhravá chřipkové epidemii Dagmar Honsová, David Vaníček, Lukáš Červený