O proměnu náměstí vyjádřilo zájem celkem 14 různých architektonických týmů z Česka i zahraničí. Z nich následně bylo vybráno pět, které připraví do února první návrhy, jak by mělo Karlovo náměstí vypadat. Už v minulosti se zdálo, že změna je nablízku, například v roce 2015 byly opraveny zastávky a chodníky, od té doby se ale nestalo téměř nic.

Zvláště v nočních hodinách je tu nebezpečno. Nezřídka tu zasahují policisté u opilých či zfetovaných lidí. „Ze všech světových špiček, které projevily zájem o řešení Karlova náměstí, jsme vybrali ty nejvhodnější, a věřím, že díky interaktivnímu procesu soutěžního dialogu, který do tvorby návrhu zahrnuje nejen město, památkáře, ale i ostatní majitele pozemků, společně nalezneme všeobecně přijatelné řešení,“ řekla radní Jana Plamínková.

Druhá etapa revitalizace

Než dojde k výběru vítězného návrhu, dojde k několika setkáním, kde budou zástupci města a architekti konzultovat celý koncept. „Vybrané týmy se nyní budou účastnit celkem tří workshopů, kde se bude tvořit zadání a návrhy. Na workshopech budou přítomni soutěžící týmy, zástupci města, památkáři i mezinárodní komise a zástupci stakeholderů (majitelů pozemků, pozn. red.). Právě dialog týmů se všemi zainteresovanými by měl zamezit neshodám, které v předchozích pokusech na revitalizaci parku zamezily realizaci,“ vysvětlil Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

První workshop se uskuteční v únoru 2018, kde se bude definovat zadání pro práci týmů na návrzích a dojedná se, jak by mělo náměstí vypadat. Na dalším workshopu budou mít týmy možnost diskutovat své návrhy se všemi zainteresovanými osobami. Po odevzdání návrhů komise na třetím workshopu vybere Institut plánování a rozvoje Prahy finální týmy, které budou své návrhy následně dopracovávat. Výběr vítězného návrhu by měl proběhnout nejpozději v září tohoto roku.

Revitalizace parku spadá do druhé etapy celkové proměny. První etapa se týkala úprav obvodové části náměstí. V roce 2015 dělníci zrekonstruovali tramvajovou trať, chodníky a nástupní ostrůvky. 

Fotogalerie
29 fotografií