„Do včerejšího Štědrého dne se bohužel už neprobudila dvě zvířata v našem zookoutku v Malé Chuchli,“ začíná smutná zpráva na Facebooku Lesů hlavního města Prahy. Zaměstnanci našli na Štědrý den brzy ráno uhynulou kozu a ve výběhu jelena siky zase mrtvou laň.

„Laň jelena siky Sisi žila v našem zookoutku u hájovny v Chuchelském háji od podzimu 2014. Přivezli jsme ji od Plzně, kde ji jako úplně maličkou našli bez matky a v zuboženém stavu. Stoprocentně se sžila s lidmi, kteří ji odchovali, záchranná stanice v Plzni pro ni však již neměla místo, a tak jsme si ji vzali do Prahy, kde jsme se o ni od té doby starali. Byla ochočená, velice mírná, přátelská, zvyklá na ošetřovatele, prostě zlatíčko. Bude nám moc chybět,“ popsali svůj zármutek. 

Obě zvířata zemřela kvůli neukázněnosti návštěvníků. Ti totiž, nejspíš v dobré víře, do výběhu často házejí pečivo i mrkev, čímž ale zvířatům způsobují zažívací problémy, které pak často vedou k tomu nejhoršímu. „Zaměstnanci Lesů hl. m. Prahy zvířata v zookoutku pravidelně krmí, a tak rozhodně nestrádají hladem. Dostávají vyváženou kvalitní stravu, čerstvou vodu a veškerou potřebnou péči,“ upozorňují Lesy hlavního města na fakt, že zvířata mají vše, co k životu potřebují, a doporučují, aby návštěvníci raději pochutiny odevzdali pracovníkům nebo je nechali na určených místech. 

Nikdy krmení neházejte do výběhů se zvířaty, můžete je zabít a zničit tak naši dlouholetou práci a především – nevinné životy,“ apelují na všechny návštěvníky zoologických zahrad a zookoutků.