Lední medvědí pár Nora a Otto už byli v době, kdy se Ilun narodila, zasloužilí rodiče. Žádnému z potomků se však nepodařilo přežít déle než několik dnů. Ředitel pražské zoo Jan Vlasák (†64) tak sáhl k ojedinělému řešení! Jakmile se dvojice medvíďat 20. prosince 1942 narodila (a jedno nepřežilo), putovala Ilun do ředitelovy vily. Následovaly týdny pečlivé péče.

Přežila jen Sněhulka

Sněhulka, jak huňaté slečně doma říkali, brzy zvládla i schody nebo zavřené dveře, byla prostě všude. „Zejména musela být přítomna při každodenním úklidu celého bytu. Bedlivě sledovala prachovku, zda se náhodou neocitne v jejím dosahu, a ještě větší nebezpečí hrozilo hadru na vytírání podlahy,“ popsal ve své knize její zvídavost a hravost ředitel Vlasák. Sněhulka prý také milovala vodu a koupání, klidně z vany vystrnadila koupající se osobu, aby měla vodu pro sebe.

Přestože se Ilun dařilo, dožila jen necelého roku, uhynula 7. října 1943. „Zabila se pádem ze skály v takzvaném starém medvědinci. Traduje se, že napodobovala chování mláděte medvěda hnědého, s nímž vyrůstala, a to se jí stalo osudným,“ řekl Blesku mluvčí pražské zoo Lubor Mach. I tak bylo všem jasné, že odchov je možný. Zatímco svět Vlasákovi tleskal, doma se o něm příliš nevědělo.

Druhá Polárka

Odchov se podařilo úspěšně zopakovat roku 1947, kdy se opět mědvědici Noře narodila samička Polárka. Nejenže přežila, stala se i symbolem Pražských mrazíren. Zatím naposledy úspěšně odchovanou medvědí dámou trojské zoo je samička Berta. Narodila se v prosinci 2003, v zahradě žije dodnes.

K příležitosti 70. výročí odchovu Ilun, které se říkalo také Sněhulka, vydala pražská zoologická zahrada stejnojmennou knihu. Kromě každodenních momentek obsahovala i pasáže popisující nečekané strasti třeba při koupání médi ve vaně, ale také s tím, jak Ilun nakrmit. Pravé medvědí mléko je totiž velice tučné. Zatímco kravské mléko je maximálně čtyřprocentní, to medvědí obsahuje až sedmnáct procent tuku. Nedalo se nic dělat, muselo stačit kravské.

Takhle si hrajou lední medvědi v pražské zoo:

Video
Video se připravuje ...

Lední medvědi Martina Neckářová, Blesk TV

Opravdovým medvědím „baby boomem“ se pyšní brněnská zoo, kde s odchovy začali v 60. a 70. letech. Před 10 lety tu medvědice Cora poprvé zdárně přivedla na svět Billa a Toma. Koncem roku 2012 se tady narodila mláďata Nanuk a Kometa. A jejím nejnovějším přírůstkem je Noria, narozená v listopadu 2015. Té vybrala jméno tenistka Lucie Šafářová (30).

Lední medvědi v dnešní zoo

Trojice ledních medvědů Tom (10, pochází z Brna), Bora (31, z Vídně) a Berta (14, z Prahy – dcera Bory) se v Troji už těší do připravované expozice Arktida, jejíž náklady by neměly přesáhnout 150 milionů korun. V jejich sousedství budou žít tuleni a severské druhy ptáků. Návštěvníky pak čeká podvodní tunel, který umožní pozorovat lední medvědy i pod vodou.

Fotogalerie
20 fotografií