Tragické zřícení lávky v Troji donutilo magistrát jednat, přidaly se i čtvrti, které mají mosty ve své správě. Špatně na tom je například lávka v Butovicích. „Butovická lávka je v havarijním stavu, ale to neznamená, že musí být uzavřena. Jenom se z ní drolí beton, proto muselo být uzavřeno parkoviště pod lávkou,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková.

V Praze 6 proběhla za konzultace statika Michala Netušila prohlídka u Polikliniky pod Marjánkou, která je v dlouhodobě špatném stavu. Ten se nestačil divit, když viděl stav mostků do budovy. Radnice nyní bude žádat co nejrychlejší nápravu. „Bezpečnost obyvatel je na prvním místě a incident z Troje je jasným varováním, že podobné objekty je třeba sledovat mnohem pečlivěji,“ řekl Ondřej Kolář.

Více kontrol a zlepšení stavu

Kontrola bude podle městské části zevrubná, kromě přemostění silnic nebo železnic se dotkne například také vstupních mostků k Poliklinice pod Marjánkou, které jsou ve velmi špatném stavu.

„V tuto chvíli nezáleží, kdo je majitelem té které lávky nebo kdo ji má ve správě. Pokud statik zjistí možné nebezpečí, neprodleně zahájíme s majitelem jednání o nápravě,“ popsal Ondřej Kolář. V celé Praze budou probíhat kontroly v dalších dnech i týdnech.

Technická správa komunikací spravuje 651 mostů. Celkem 139 z nich je ve špatném stavu, někde je to i horší. Stav přitom kontrolují čtyři hlavní odborníci mostaři, kteří mají k ruce jen několik asistentek, a občas jim vypomůže specializovaná firma.

Fotogalerie
12 fotografií