Pacienty záchranka rozvezla do tří různých nemocnic. Žena je nyní v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích, dva muži na Vinohradech a nejmladší ze zraněných stále leží na Bulovce. „Pacient, který utrpěl mnohačetná zranění, u nás byl v neděli operován, nyní je stabilizovaný a mimo ohrožení života,“ řekl pro Blesk.cz Martin Šalek, mluvčí Nemocnice Na Bulovce. Muž (34) zůstává na zdejším oddělení ortopedie. Kromě zranění zápěstí a nohy má pohmožděniny v oblasti zad, což jeho návrat domů odložilo.

Třiačtyřicetilý muž, jenž leží ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, by měl mít lehčí zranění než ostatní, přesto by mohl mít problémy s páteří či pánví po pádu na záda.

Oba zranění senioři zůstávají ve vážném stavu po mnoha poraněních, která utrpěli. Dobrou zprávou však je, že nejsou ohroženi na životě.

Video
Video se připravuje ...

Lávka v pražské Troji se zřítila do Vltavy. Dva lidé se těžce zranili. Aktu.cz

Odškodné magistrátu

Během úterý rozhodl pražský magistrát o daru ve výši 50 tisíc korun pro každého z nich. „Jde o akt solidarity, nejedná se o odškodnění. To se bude řešit, až se celá věc prošetří,“ uvedla primátorčina náměstkyně Eva Kislingerová (ANO). Podle radního pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) je Praha připravena pomoci obětem i jinak než finančně. „Město je připraveno se k tomu postavit čelem a jakkoli jim pomoct nejen finančně, ale vyjít jim vstříc i v dalších záležitostech,“ řekl.

Lávka v Troji se zřítila v sobotu po poledni. Praha nyní chystá kontroly a uzavírky některých mostů i lávek pro pěší, mezi nimi jsou například lávka přes Berounku v Radotíně nebo lávky pro pěší na železničním mostě mezi Podskalím a Smíchovem. Na místě zřícené lávky by mohl plout přívoz a vznikne tam provizorní přemostění.

Trosky mají být odklizeny do dvou týdnů. Příčiny pádu nejsou zatím známy. Firma Strabag začne trosky postupně odklízet, hotovo by mělo být do dvou týdnů. Vše ovšem bude záležet na požadavcích vyšetřovatelů a znalců, kteří budou trosky zkoumat kvůli zjištění příčiny pádu lávky. Celkem práce vyjdou na asi deset milionů korun.

Fotogalerie
55 fotografií