„Hlavní město Praha se těší pověsti jedné z vůbec nejbezpečnějších metropolí na světě,“ uvedl při příležitosti předání ocenění za aktivity v oblasti prevence kriminality na území Prahy radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). „Velmi dobrou práci totiž u nás odvádí odborníci a úředníci z oblasti prevence kriminality v jednotlivých městských částech. Věřím, že ocenění byli vybráni správně,″ dodal.

Soutěže, do které se mohly libovolně přihlašovat městské části Prahy se svými projekty, se jich zúčastnilo 7. Porota složená z odborníků v oblasti prevence kriminality pak vítěze posuzovala z celkového počtu 12 přihlášených projektů. Nejlépe si v soutěži vedla MČ Praha 3, která obsadila první dvě místa. Na třetím místě se umístila Praha 6 s projektem Praha 6 bezpečně online.

Děti a mládež především

Nejzajímavějším projektem soutěže, kterou pořádalo pražské oddělení prevence odboru zdravotnictví, sociální péče a prevence, se stal tzv. Street Bus – mobilní terénní a sociální služba Prahy 3. Ten spočívá v objíždění 3 vybraných lokalit, ve kterých nabízí nejen volnočasové vyžití především mladším věkovým kategoriím, ale zároveň poskytuje i preventivní sociální služby těm, kteří o to stojí. Hned za ní se umístil projekt Dětské preventivní výjezdy, který organizuje rovněž Praha 3.

Prevence krádeže

Ve zvláštní kategorii zvítězila MČ Praha 20 s projektem Prevence krádeží a ochrana majetku občanů MČ Praha 20. Ten má odrazovat zloděje. Projekt byl vyzkoušen na dražších kolech formou speciálních nezjistitelných čipů, které umožnily kradené kolo vysledovat. Projekt se v praxi osvědčil.

Bylo by ale dobré, kdyby byl projekt aplikován plošně. Jedno ukradené kolo z Horních Počernic jsme totiž vypátrali až v Mladé Boleslavi,″ uvedla vedoucí odboru sociálních věcí a školství MČ Prahy 20 Monika Brzkovská.