V první fázi akce strážci zákona vyrazili do téměř 60 provozoven, aby zjišťovali přestupky spojené s podáváním alkoholu nezletilým. Soustředili se při tom na vytipované oblasti centra metropole, kde se dle zkušeností takové problémy dějí.

Policisté byli „úspěšní“. Při kontrolách zjistili desítky přestupků, narazili na opilé mladistvé a odhalili přechovávání nebo užívání drog u dalších návštěvníků v zařízeních. V průběhu vyšetřování strážci zákona také přišli na dva trestné činy, přímo v srdci Prahy totiž došlo i na řízení vozidla pod vlivem návykové látky.

Policisté se během prevence zaměřují také na kontrolu alkoholu za volantem (ilustrační foto).
Autor: Martin Přibyl

Václavské náměstí nabízelo prostituci

V centru Prahy kvete rovněž nabízení sexuálních služeb. Redakci Blesk.cz tuto skutečnost v anketě potvrdila také paní Eva. „Nedávno jsem na Václaváku čekala na kamarádku a během několika minut ke mně přispěchal nějaký cizinec a lámanou češtinou se mě ptal, jestli si nechci přivydělat,“ prozradila.

Ve druhé fázi se proto policisté soustředili právě na tento jev. Společně s kriminalisty si posvítili na Václavské náměstí, kde se skutečně podařilo odhalit celkem jedenáct žen, které erotické služby poskytovaly.

Ve třetí fázi pak strážci zákona přímo v ulicích zjišťovali působení kapsářů. Zlodějina bohužel v metropoli bují a policisté také během této akce dokázali několik zlodějů zadržet. Podařil se jim dokonce i jeden úspěch „nad plán“, když zajistili celostátně hledanou osobu.

„Realizace akcí mají kromě okamžitého efektu v místě konání i preventivní význam a ten zásadně plní. V souvislosti s provedeným vyhodnocením a na základě pozitivních reakcí občanů hodláme a budeme v těchto akcích v budoucnu pokračovat,“ uvádí ředitel Obvodního ředitelství policie Praha 1 Karel Prommer.

Přínos akce vyzdvihuje i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). „Díky vzájemné koordinaci mezi policií a příslušnými odbory naší radnice jsou kontrolní akce vždy pečlivě připraveny a zacíleny do míst, kde jsou třeba,“ prohlásil starosta.

Preventivní akce budou celé léto

Policejní prezidium už před začátkem prázdnin upozornilo, že preventivní akce budou probíhat průběžně. Strážníci se tak účastní například všech velkých hudebních produkcí a festivalů v Praze, kontrolují řidiče kvůli požití alkoholu.

Další plánovaná kontrola podávání alkoholu mladistvým se chystá na konec prázdnin. „Druhý termín těchto kontrol bude od 23. do 30. srpna. Tím, že termíny dáváme dopředu vědět, dáváme dostatečně najevo, že nám jde zejména o prevenci v této problematice,“ uvedl náměstek policejního prezidia Martin Vondrášek.

Fotogalerie
7 fotografií