Při domovní prohlídce pražského bytu našli policisté unikátní Mattioliho herbář z roku 1596. Ručně kolorovaný tisk představuje jedno z nejcennějších děl českého knižního umění z období renesance. Pražské Uměleckoprůmyslové muzeum herbář postrádalo od roku 1991.

  V těchto dnech se chybějící herbář konečně vrátil. Nalezen byl u 37letého cizince, který popřel, že by knihu odcizil, protože ji prý koupil na burze. Média o tom dnes informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej. Cena vzácné kulturní památky byla odhadnuta na 150 tisíc korun. Muž byl již v minulosti stíhán.

Problematický delikvent

Podle kriminalistů se muž spolu s dalšími komplici dopustil vydírání při vymáhání peněz. Navíc kontaktoval dvě osoby, aby pro něho vyrobily pervitin. Oba výrobce však policisté zadrželi ještě před výrobou. Na muže již byla podána obžaloba a hrozí mu až deset let vězení.

Podezřelý muž byl zadržen na základě evropského zatykače v Polsku. Podle kriminalistů patřil ke skupině z bývalého Sovětského svazu, která se v Česku dopouštěla násilné trestné činnosti. Dvojice vyděračů z této skupiny už byla v Česku odsouzena. Třetí však utekl na rodnou Ukrajinu. Zadržet se ho podařilo na letišti v Polsku, odkud byl vydán ke stíhání do Česka.