V nové aplikaci pro cestující městskou hromadnou dopravou budou i jízdní řády příměstských linek, které jezdí do Středočeského kraje. „Společně se Středočeským krajem postupně budujeme největší integrovaný dopravní systém ve střední Evropě. Komplexní a aktuální informace pro cestující jsou pro nás prioritou. Aplikace poskytne také informace o železnici a další novinky, které usnadní život cestujícím,“ popsal pro Blesk.cz radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD).

Dostupná bude aplikace na platformy iOS a Android, zatím však pouze v beta verzi, která neobsahuje všechny funkce, a je potřeba na základě připomínek doladit. Navíc zde budou také informace o aktuálních výlukách a také zpoždění jednotlivých spojů.

„Při rozvoji stávající aplikace DPP Info jsme se zaměřili na aktuálnost informací a také přehlednost pro cestující. Ve vyhledaném spojení se uživateli zobrazí rovnou i případné výluky a mimořádnosti na zvolené trase. U příměstských vlaků a autobusů člověk také zjistí případné zpoždění,“ doplnil ředitel Regionálního organizátora pražské integrované dopravy Petr Tomčík.

Dvě stejné aplikace

Nová aplikace přitom nahradí stávající DPP Info, i když funguje pouze něco přes rok. „Postupem času chceme, aby fungovala pro Pražany pouze jedna aplikace. Tato by měla po určité době zcela nahradit DPP Info,“ vysvětlil Tomčík.

Mezitím však bude spuštěna ještě aplikace Lítačka, která zajistí nákup lístků online. Následně by ale i tato funkce měla přejít pod PID Info. Komplikované řešení ale údajně nešlo jinak udělat. Problémem má být dřívější špatné provázání jednotlivých pražských institucí.

„Cílem je soustředit všechny informace o veřejné dopravě v Praze a Středočeském kraji do jedné aplikace, aby se uživatelům usnadnilo jak cestování, tak i nákup jízdenek. Chystá se propojení i s jinými způsoby cestování, jako jsou kolem, autem nebo chůze,“ dodal na závěr mluvčí ROPID Filip Drápal.

Co bude nového

Čeho všeho se tedy lidé dočkají? Cestující v aplikaci uvidí nově informace také o linkách PID včetně Středočeského kraje. Dočkají se také časových odhadů na přestupy, délku spojení a aplikace zobrazí i mapu, ve které cestující uvidí například přestupní místa. Součástí jsou i plánky zastávek, kdy cestující najdou místo, kde stojí a odkud jim jede ten který spoj. V budoucnu by mělo jít přes aplikaci také zaplatit jízdné či dohledat vytíženost P+R parkovišť.

Fotogalerie
7 fotografií