První lodě s nejmladšími skauty odstartovaly od Císařské louky v 10:00. Do cíle na ostrově Štvanice dorazili první vodáci přibližně po tři čtvrtě hodině pádlování. „Ve skautském závodě se používají skautské pramice, které se hodí nejen na řeku, ale dají se i ‚oplachtit‘,“ popsala plavidla junáků mluvčí organizace Barbora Trojak. Kromě pražských oddílů se do závodu přihlásili třeba skauti z Ostravy, Olomouce, Znojma nebo z okolí Orlických hor, dodala mluvčí.

Po skautech na trasu dlouhou přibližně šest a půl kilometru vypluly kánoe a kajaky. Jako poslední se na Vltavu vypravila kategorie nazvaná volné splutí. Do ní se předem registrovalo na 450 lodí. Podle mluvčí by jich celkem mohlo být až tisíc. „V této kategorii jsou občas vidět i bizarní plavidla. Jediným omezení pro lodě je jejich bezpečnost,“ uvedla mluvčí. V loňském ročníku tak na start připlula třeba loď připomínající velrybu, doplnila.

Takto lodě jezdí přes zdymadla na Vltavě:

Video
Video se připravuje ...

Parník Šumava vyplouvá ze zdymadla nad mostem Legií v Praze. Jan Šindelář

I letos si některé posádky na cestu připravily speciální kostýmy. V jedné z lodí například seděli superhrdinové známí z komiksů, objevila se také hippies loď nebo posádka v pánských retro plavkách. Závodu, který pražští skauti poprvé uspořádali v roce 1939, se dnes účastní i lidé, kteří nemají se sjížděním řek zkušenosti. „Byla jsem na vodě letos poprvé. Ale s partou jsme se domluvili, že to zkusíme,“ řekla před startem jedna z méně zkušených účastnic.

Na trati se stávají i drobné karamboly, nejčastěji při zdolávání některého ze tří jezů. „Nejčastěji se závodníci takzvaně cvaknou při sjíždění Staroměstského jezu,“ podotkla Trojak. Cestou do cíle na ostrově Štvanice účastníci proplouvají pod deseti mosty. Kromě Staroměstského jezu musí sjet také Štítkovský a na závěr Helmovský jez.