Soutěže na prknech podobných surfovému, na nichž závodníci vestoje pádlují, jsou relativní novinkou oproti závodům dračích lodí s více než dvoutisíciletou tradicí, které mají kořeny v Číně. Při jejich moderní obdobě sedí v kanoi dlouhé přes 12 metrů 20 pádlujících, bubeník, který jim udává tempo, a kormidelník. Pražský festival dračích lodí je nejstarším závodem svého druhu v Česku.

O závod je přitom velký zájem. „Máme tu 80 posádek po dvaceti lidech, to je 1600 závodníků,“ říká organizátorka Petra Motyčková.

Podívejte se, jak vypadá jízda na paddleboardech:

Video
Video se připravuje ...

Domky ve Zlaté uličce: Takto vypadají uvnitř! A surfování na Vltavě v Praze: Jak to ustát? Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

O tomto víkendu budou na Vltavě soutěžit sportovní, amatérské i firemní posádky na standardních i malých lodích. Utkají se na trase o délce dva kilometry nebo ve dvousetmetrovém sprintu. Zvláštní závody absolvují děti, do těchto utkání se zapojí i posádky z dětských domovů.

Stejně jako loni bude mít část závodu amatérů charitativní náplň. Organizátoři předpokládají, že na dobročinnost vyberou alespoň půl milionu korun jako loni. Ve špičkových jízdách Národního poháru dračích lodí se utkají vrcholné posádky z Čech a Moravy. Do klání se zapojí také mezinárodní týmy ze Slovenska, Německa, Rakouska i Číny.

Fotogalerie
6 fotografií