Infekce HIV se v Česku sleduje od roku 1985. Od té doby do konce letošního června evidovala národní referenční laboratoř pro AIDS Státního zdravotního ústavu celkem 3041 lidí s virem HIV. Nemoc AIDS propukla dosud u 566 pacientů. Zemřelo na ni celkem 269 osob. V posledních letech počty nakažených každý rok rostou. Mezi infikovanými je nejvíc mužů, kteří mají sex s muži.

Řád Sester věčné radosti se zaměřuje na boj proti AIDS. Tato mezinárodní dobročinná organizace vznikla v roce 1979. Skupina homosexuálů tehdy začala nosit hábity jeptišek. Ve svých pouličních vystoupeních členové karikují ženské náboženské oděvy a využívají drag, kdy se muži převlékají za ženy a mají výrazné líčení.
Video
Video se připravuje ...

Sestry věčné radosti projely duhovou tramvají Prahou Eva Fornálová

V Česku se řád z ciziny představil poprvé na Prague Pride v roce 2013, pak vznikla jeho česká odnož. Řád uvádí, že jeho posláním je šířit radost a osvětu a bojovat proti stigmatizaci lidí s HIV a nemocí selhání imunity.

Letos v prvním pololetí v Česku přibylo 135 nakažených. Za loňský rok jich bylo 286, což byl zatím nejvyšší roční počet. V roce 2015 lékaři evidovali 264 nových pacientů s HIV. V 80. a 90. letech počty nových infikovaných kolísaly, maximálně se dostaly k šesti desítkám. Od roku 2003 se začalo množství nových případů výrazně zvedat.

Podle odborníků za rostoucím počtem je nejen uvolňování sexuálního chování a otevírání různých erotických klubů, ale i opadnutí strachu z choroby. Díky moderní léčbě pacienti mohou žít mnohem déle než dřív. Lidé se tak přestávají chránit.

Experti ale varují, že nemoc je smrtelná, řadě nemocných výrazně zkrátí život a léčba má také nepříjemné vedlejší účinky.

Fotogalerie
15 fotografií