Některým zahrádkářským koloniím v Praze hrozí zánik kvůli připravovanému územnímu plánu, další by mohly zmizet kvůli restitucím. Hlavní město podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (Trojkoalice/SZ) připravuje aktualizaci generelu osad z roku 2008. Součástí jeho zadání by mělo být i vyhledání pozemků pro nové osady.

Problémem je dle Kolínské skutečnost, že řada stávajících zahrádek je na pozemcích, které mají dle specifikace sloužit jinému účelu a IPR do nového plánu zařadil jenom oficiální kolonie. To se však má změnit.

„Rozhodně jsou lepší zahrádky než pole, ale máme problém třeba se zahrádkami, které vznikly, když byla daná část okrajová a nyní jde o centrum města,“ uvedl ředitel IPR Ondřej Boháč, podle kterého jsou zahrádkářské kolonie významným městským prvkem, ovšem pouze na místech, kde to dává smysl.

Český zahrádkářský svaz se proti tomuto tvrzení ohrazuje s tím, že kolonie mají své opodstatnění i v centrálních částech metropole, protože jsou zdrojem kyslíku, protihlukovou bariérou a ochlazují své okolí. „Nezastupitelná je i jejich role pro přibývající skupinu seniorů,“ řekla mluvčí svazu Zdeňka Jankovičová.

Praze se nedávno přihlásili dva zájemci, kteří by rádi vytvořili nové zahrádkářské kolonie. Jedna z nich by se mohla objevit na Černém Mostě, další pak ve Stodůlkách. Změny územního plánu, které k jejich vzniku povedou, však podle náměstkyně Petry Kolínské trvají zhruba tři roky.

Mezi další problémy pro stávající zahrádkářské kolonie patří tlak developerských firem, které mají zájem o vznik nové stavby v dané lokalitě nebo restituce. „Na Barrandově je osada, která právě prochází procesem restituce, restituenti tam osadníky nechtějí a už jim dávají výpověď,“ prozradila Petra Kolínská.

Podívejte se na fotografie zahrádkářské kolonie v Praze:

Fotogalerie
19 fotografií

Na zahradu si lidé nechávají udělat i luxusní jezírko. Podívejte se, jak může vypadat: