Při záchraně kulturní památky objevili restaurátoři zachovalé rozsáhlé nástěnné barokní malby. Další chloubou místa jsou trámové stropy. Největším pokladem však byl svazek listin, který stále ještě není odhalen.

Celý minulý rok se pracovalo na narovnání listin a zpevnění papíru,“ prozradil Martin Tomášek, náměstek generální ředitelky Národního památkového ústavu. Nyní se tak teprve odhalí, z jaké doby dané listiny byly a jaké tajemství se v nich skrývá. Tomášek však prozradil, že informace by se mohly týkat financí.

Záchrana místa

Budovu po roce 1948 spravoval stát. V suterénu a přízemí vznikly úložné prostory Státní knihovny a v horních podlažích se nacházely byty pro zaměstnance. Bohužel dlouho o tento cenný historický dům nikdo nepečoval.

Video
Video se připravuje ...

Jak to vypadá v domě U Voříškovských v Liliové ulici? Eva Fornálová

Až v roce 2005 jej převzal Národní památkový ústav do své péče. Komplexní obnova začala o deset let později, v roce 2015. „Od ministerstva kultury jsme získali 148 milionů korun,“ prozradila generální ředitelka Naďa Goryczková.

Dům, který je v historické literatuře nazýván U Voříškovských, má za sebou bohatou historii. První písemná zmínka se objevila už na začátku 14. století. O století později se stal prosperujícím pivovarem. 

A co tady bude?

Přestože je rekonstrukce u konce, dům ještě čeká kompletní vybavení. Vznikne tady ústřední knihovna Národního památkového ústavu, badatelna i přednáškový sál, ve kterém budou pravidelné akce pro veřejnost.

Pokud máte chuť projít si budovu, komentovaná prohlídka začíná v šest večer. Skvělou zprávou je i to, že se sem mohou vypravit handicapovaní díky možnosti přepravy mezi patry výtahem.

Prohlédněte si dům s námi:
Fotogalerie
37 fotografií