Holý objevil řadu sloučenin, které jsou součástí léků proti AIDS, viru pravých neštovic, pásového oparu, virového zánětu oční sliznice a proti virové hepatitidě typu B. Na základě jeho objevů vznikly léky jako Viread, Hepsera, Truvada či Atripla, které celosvětově pomohly a dosud pomáhají milionům pacientů.

Antonín Holý se narodil 1. září 1936 v Praze. Chemii vystudoval na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1960 nastoupil do Ústavu organické chemie a biochemie ČSAV v Praze, jehož byl v letech 1994 až 2002 ředitelem.

Za své objevy získal řadu ocenění včetně Descartovy ceny Evropské unie nebo Medaile Za zásluhy. Byl držitelem 60 patentů a spoluautorem 600 vědeckých prací.

Antonín Holý zemřel 16. července 2012 ve věku 75 let. Jeho pracovnu v sídle ÚOCHB v Dejvicích udržovali od té doby Holého někdejší spolupracovníci v téměř původním stavu. Počátkem loňského roku musela být kvůli rekonstrukci budovy vyklizena. Poprvé byla opravená laboratoř veřejnosti zpřístupněna letos v květnu.

Podívejte se, jak to v pracovně dr. Holého vypadá:

Fotogalerie
15 fotografií