Poliklinika Pod Marjánkou se stala v Praze 6 v posledních měsících jedním z hlavních témat radnice. Ke zklidnění emocí některých doktorů měla přispět i veřejná diskuze v jedné z břevnovských škol. Celkem se sešlo v tělocvičně asi padesát lidí, kterým zástupci radnice prezentovali současný stav návrhů a plány na další roky. Na místě byl i redaktor Blesk.cz.

Dlouho odkládanou rekonstrukci narušily nejdříve majetkoprávní vztahy radnice s bývalými majiteli. V současné době se navíc čeká na rozhodnutí o památkové péči, proti které Praha 6 podala k památkářům rozklad. Obměna zastaralé, avšak architektonicky zajímavé budovy, by však měla začít už letos.

Diskuzní setkání s občany:

Nejdříve však musí dojít k projednání změn, kterých se vnitřní prostory dočkají. Podle starosty Koláře ale se změnami souhlasilo více jak 80 % lékařů z téměř padesáti, kteří v poliklinice mají ordinace. V blízké době poté by mělo dojít k opravě interiérů poškozených zatečením vody západní fasádou.

Účelová památková péče

Důležitá rekonstrukce výtahů, které jsou v dezolátním stavu, přijde na řadu také v nejbližší době po zahájení prací. Problémy však lidé vidí v plánované přístavbě léčebny dlouhodobě nemocných lidí, se kterou někteří lékaři stále nesouhlasí. Komplikace také vznikly kvůli památkové péči.

„Vzhledem k památkové péči musí nyní projekt stát, a pokud ho budeme chtít nějak rozšiřovat, tak bude zdržení kvůli každé příčce navíc. Do půl roku se rekonstruovat nezačne,“ uvedl již dříve radní pro Prahu 6 Marián Hošek (KDU-ČSL).

Podle starosty jde však o účelovou věc. „Podle mě jde naprosto jasně o účelovou věc, neumím si představit, jaký jiný důvod by to mělo,“ uvedl před přítomnými lidmi v tělocvičně. Pokud by se podařilo radnici vyhrát ve sporu s památkáři, už v roce 2018 by proběhla veřejná zakázka na dodavatele díla komplexní rekonstrukce včetně přístavby léčebny. Do roku 2020 by pak mělo na místě podle předpokladů vzniknout asi 100 nových lůžek.

Fotogalerie
20 fotografií