Akce sice nesla název Průvod vypuštěných duší, nicméně většina lidí nechala kola nafouknutá. Chtěli na nich totiž pak odjet domů.

Duše tak vypustili jen organizátoři, a to jako symbol, že v případě schválení omezení nebudou moci centrem Prahy jezdit.

Radnice Prahy 1 zvažuje omezení cyklistů na pěších zónách v centru metropole mezi 10. a 18. hodinou. Mezi místy, kde by platil zákaz, by tak mohla být dolní část Václavského náměstí, Staroměstské náměstí, náměstí Republiky, Malé náměstí, ulice Karlova, Michalská, Železná a Celetná, části ulic Na Příkopě, Jilská, Maiselova a Melantrichova, Na Můstku nebo 28. října. 

Podívejte se na video z průvodu:

Pěší zóny v centru jsou přitom podle organizace Auto*Mat podstatnou součástí celopražské cyklistické infrastruktury. „Polovina cyklistických cest centrem vede přes některou z nich. Je také velmi obtížné je objet bez nelegální jízdy v protisměru nebo kličkování mezi auty či tramvajemi,“ upozorňoval jeden z organizátorů akce Jakub Holzer.

Auto*Mat žádá radnici, aby městská část Prahy 1 jízdu na kole omezila jen tam, kde není průjezd pro cyklisty potřebný. Zároveň prosí, aby všechny přilehlé klidné ulice pro cyklisty zobousměrnila, a tím zajistila bezpečný, důstojný a legální průjezd centrem na úrovni londýnských supercyclehighways.

V průvodu se objevily všechny věkové kategorie. S peticí se na radnici vydali jak rekreační cyklisté, tak třeba ti, které živí rozvážení zásilek a daný zákaz by je do budoucna značně omezil.

Podívejte se na fotky z průvodu:

Fotogalerie
27 fotografií