V případě, že máte před sebou letní dovolenou a chystáte se letadlem k moři, jistě se nevyhnete pražskému letišti. To pro své klienty ze zemí Evropské unie a Švýcarska starších 18 let s biometrickým pasem připravilo řadu novinek. První z nich je osm automatických bran pro rychlejší kontrolu pasů.

Systém funguje tak, že k němu cestující přijde, přiloží cestovní doklad, a pokud je vše v pořádku, brána si ho vyfotí a pustí do neveřejné odletové haly. V té cestujícího čeká další novinka v podobě největšího bezcelního obchodu v Česku, který funguje už od začátku května. Obří duty free shop je součástí nové obchodní zóny, kterou ruzyňské letiště postavilo za 130 milionů korun.

Předseda představenstva pražského letiště Václav Řehoř (vlevo) symbolicky otevírá největší bezcelní obchod:

Málo dostupné značky kosmetiky

Nový obchod cestujícím nabízí klasický sortiment známý z obvyklých bezcelních obchodů, jako je alkohol, cigarety, sladkosti, lokální speciality a suvenýry. Letiště si od něj slibuje zvýšení výnosů z prodeje zboží o 20 až 30 procent. „Cestující v obchodě najdou přes čytřicet značek kosmetiky, třicet značek alkoholu a cukrovinek. Nově nabízíme i značky, které v Česku nejsou běžně k dostání, jako je londýnská značka Jo Malone, francouzská La Prairie, nebo také Victoria´s Secret,“ uvedla mluvčí společnosti Lagardere Travel Retail, která obchod provozuje.

Vybudování bezcelní prodejny o rozloze 1500 čtverečních metrů si vyžádalo zrušení šesti obchodů a nový duty free shop se tak stal největším na pražském letišti. Na setkání s novináři to řekl předseda představenstva pražského letiště Václav Řehoř. Podobný koncept obchodu, který procházejícím cestujícím nabízí různé druhy zboží, by mohl vzniknout i na druhém terminálu, který je určený pro lety do schengenského prostoru.

Zhruba 50milionovou částkou na vznik obchodní zóny vynaložilo pražské letiště a zbylých 80 milionů korun jeho vybavení nábytkem a finální dekorace poskytl jeho provozovatel, společnost Lagardere Travel Retail. Podobné prodejny společnost provozuje například na londýnském letišti Luton, v Marseille nebo Nice, uvedl ředitel Lagardere Travel Retail Richard Kalhous.
Fotogalerie
18 fotografií