Pietní park pro zvířata chována v zájmových chovech měl v plánu vystavět Alois Mikulášek na pozemcích parku Na Prameništi. Dne 29. května 2017 však obdržel magistrát  žádost  společnosti BENEFIT Development o ukončení procesu projednávání Dokumentace EIA pro záměr. Lidé tak mohou postupně slavit. Petici proti vybudování krematoria vedle parku a dětského hřiště podepsalo asi šest tisíc lidí.

O dalších problémech Zličína se dozvíte v pořadu Selfie z Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Potrubní pošta v Praze: Tudy létá i vaše krev! A migranti se ujali na Vltavě. Matěj Smlsal, Lukáš Červený, David Vaníček

Radnice oslavuje

Městská část na verdikt reaguje pozitivně. „Vedení městské části i všichni občané Zličína mají z výsledku velkou radost. Velmi tvrdý boj proti absurdnímu záměru vybudovat spalovnu pro uhynulá zvířata uprostřed zástavby v těsném sousedství parku a hřišť pro děti trval téměř čtyři a půl roku a podpora, kterou nám občané po celou dobu projevovali, byla obrovská,“ popisuje pro Blesk.cz starostka Zličína Marta Koropecká, bez politické příslušnosti (BPP).

Otázkou ale nyní je, jestli majitel pozemků Mikulášek nepřijde s novým plánem. Pozemky se už dříve snažila radnice odkoupit, ale jejich majitel si za ně řekl 95 milionů korun, což si městská část nemůže v žádném případě dovolit. „My bychom pozemek rádi odkoupili a rozšířili současný park. V tuto chvíli jsou na něm dvě hřiště – pro děti a teenagery – a byli bychom rádi, kdyby tu vznikl klidný prostor uprostřed sídlišť,“ pokračuje Koropecká. „Nevíme, zda si developer nezačne vymýšlet nějaký další nesmyslný záměr, můžeme ho však ubezpečit, že náš odpor bude stejně intenzivní. Na místo, které by chtěl využít, patří podle našeho názoru pouze park jako místo setkávání, místo odpočinku pro seniory a pro hry našich dětí, přesně v souladu se svým určením podle územního plánu,“ dodává starostka nakonec.  
Fotogalerie
16 fotografií